- Εχουν περάσει κιόλας πέντε χρόνια από τότε που οι ομάδες τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ έκαναν πράξη το πολιτικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης για ενεργητικό σπάσιμο των καταλήψεων στα σχολεία της χώρας.... - 1996-01-09 00:00:00.0"/> - Εχουν περάσει κιόλας πέντε χρόνια από τότε που οι ομάδες τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ έκαναν πράξη το πολιτικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης για ενεργητικό σπάσιμο των καταλήψεων στα σχολεία της χώρας.... - 1996-01-09 00:00:00.0" /> Μέρα μνήμης και αγώνα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ
Μέρα μνήμης και αγώνα
  • Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που οι παρακρατικοί μηχανισμοί δολοφόνησαν στην Πάτρα τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα
  • "Να ανοίξει ο φάκελος των ηθικών αυτουργών", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ

Εχουν περάσει κιόλας πέντε χρόνια από τότε που οι ομάδες τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ έκαναν πράξη το πολιτικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης για ενεργητικό σπάσιμο των καταλήψεων στα σχολεία της χώρας.

Καταλήψεις που είχαν απλωθεί σαν χείμαρρος στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της Ελλάδας, κόντρα στο σκοταδισμό που επιχειρούσε να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υπουργού Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου. Πάνε 5 χρόνια από τότε που οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα δολοφόνησαν τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα,κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης στο σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, που στεγάζονταν τα λύκεια 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 7ο.Ολα ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα όταν οι ομάδες της ΟΝΝΕΔ που είχαν οργανωθεί από επιφανή στελέχη της ΝΔ στην πόλη, έπαιρναν στη σειρά τα σχολεία της πόλης και επιτίθονταν εναντίον των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών τους που τους συμπαραστέκονταν. Τα επεισόδια κλιμακώνονται όλο εκείνο το βράδυ της 8ης του Γενάρη στην Πάτρα, παίρνοντας πρωτοφανείς διαστάσεις. Λίγο αργότερα η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα υπό κατάληψη σχολεία από άκρη σε άκρη της χώρας. "Τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα σκότωσαν καθηγητή".Σύγχυση τις πρώτες ώρες, πανικός σε κάποιους, οργή στους περισσότερους.

Σε λιγότερο από 48 ώρες πραγματοποιείται στο κέντρο της πρωτεύουσας η μεγαλύτερη και μαχητικότερη διαδήλωση στη μεταπολιτευτική ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος. Χιλιάδες μαθητές συμμετέχουν στην πορεία που είχαν αποφασίσει να λήξει με τρίωρη καθιστική διαμαρτυρία στην Ομόνοια. Η κυβέρνηση,όμως, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Τρομοκρατημένη από τον παλμό και τη μαχητικότητα αποφασίζει να διαλύσει βίαια τους μαθητές. Πυρκαγιά στο "Κάπα Μαρούσι", πέντε νεκροί από τις φλόγες.

Κανένας δεν πίστεψε τότε ότι η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα ήταν ατύχημα, ότι ήταν έργο κάποιων θερμοκέφαλων, γιατί όλοι ήξεραν ότι ήταν κυβερνητικό σχέδιο οι ανακαταλήψεις. Το ίδιο σκηνικό παρουσιάζεται και σε άλλα σχολεία της χώρας. Το 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 2ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, το 1ο Λύκειο Ζωγράφου, το 63ο Λύκειο Βοτανικού, το 2ο Λύκειο Ν. Σμύρνης είναι μόνο μερικά από τα σχολεία που επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ οι ομάδες κρούσης τραμπούκων της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ. Ολα αυτά σφιχτοδεμένα με τον "κομμουνιστικό δάκτυλο" που ανακάλυψε η κυβέρνηση πίσω από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και με τις βίαιες επεμβάσεις των ΜΑΤ κατά των μαθητικών συλλαλητηρίων.

Αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονική επίθεση στην Πάτρα καταγγέλλουν την παρουσία και τη συμμετοχή στη δολοφονία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ της Πάτρας, Γιάννη Καλαμπόκα,καθώς και των άλλων επιφανών στελεχών της ΟΝΝΕΔ, Μαραγκού και Σπίνου.Τελικά, οι Μαραγκός και Σπίνος κρίθηκαν αθώοι για τη δολοφονία του καθηγητή, ο Καλαμπόκας δικάζεται πρωτόδικα σε ισόβια φυλάκιση. Στην έφεση η ποινή του μειώνεται σε 17 έτη, ενώ στις 19 Γενάρη φέτος πρόκειται να εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο η αίτησή του για αναίρεση της ποινής του. Οσο για τους ηθικούς αυτουργούς, αυτοί δε βρέθηκαν ποτέ...

Η ΟΛΜΕ

"Η 9η Γενάρη, ημέρα μνήμης του συναδέλφου μας Νίκου Τεμπονέρα, συμπυκνώνει και συμβολίζει τους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος για Δημοκρατία, Παιδεία, Δικαιοσύνη", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, ενώ "απαιτεί να ανοίξει τώρα ο φάκελος των ηθικών αυτουργών, για να τιμωρηθούν και οι άλλοι ένοχοι εμπνευστές αυτού του δολοφονικού σχεδιασμού".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ