Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαψεύδονται οι κατηγορίες για τον Γ. Ολέκσι

Πρώην μέλος των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας θεωρεί ανυπόστατες τις κατηγορίες για τον Πολωνό πρωθυπουργό

ΜΟΣΧΑ.-

Ενα πρώην μέλος των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας, που εργάστηκε στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στην Πολωνία, παραδέχτηκε ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Γιόζεφ Ολέκσι, όμως αρνήθηκε τις κατηγορίες που φέρνουν ως πληροφοριοδότη τον πρωθυπουργό Ολέκσι για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Αλγκάνοφ, που εργάστηκε στη σοβιετική πρεσβεία από το 1981 μέχρι το 1992, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι Πολωνοί πράκτορες κατασκεύασαν τις κατηγορίες αυτές για να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να αποκτήσει πολιτική ισχύ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα μαγνητοταινίες που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

"Είμαστε οικογενειακοί φίλοι. Δεν είχε και δε θα μπορούσα να είχα άλλου είδους σχέσεις μαζί του (τον Ολέκσι)", υποστήριξε ο πρώην πράκτορας. Αποκάλυψε επίσης ότι ο Πολωνός κατάσκοπος Μάριαν Ζαχάρσκι τον ακολούθησε στις διακοπές του στη Μαγιόρκα το περασμένο καλοκαίρι για να αντλήσει πληροφορίες για τον Ολέκσι.

"Εξεπλάγην μαθαίνοντας ότι ο Ζαχάρσκι αναζητούσε πληροφορίες σχεδόν για όλους τους Πολωνούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ολέκσι", δήλωσε ο Αλγκάνοφ, προσθέτοντας ότι έχει μαγνητοφωνήσει όλες τις συνομιλίες.

"Θα ζητήσω να δοθούν στη δημοσιότητα οι ταινίες αυτές. Θα αποδείξουν ότι πρόκειται για ένα παιγνίδι που κατασκευάστηκε εδώ και λίγο καιρό από Πολωνούς πράκτορες", πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι "δε στρατολογούσαμε Πολωνούς. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Στη Βαρσοβία ασχοληθήκαμε με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών τρίτων χωρών, και ιδιαίτερα των χωρών της Δύσης".

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ολέκσι είχε αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν εναντίον του βασίζονται σε στοιχεία που κατασκευάστηκαν από υποστηρικτές του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές Λεχ Βαλέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζαχάρσκι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ το 1981 για κλοπή αμυντικών μυστικών, αλλά επέστρεψε στην Πολωνία τέσσερα χρόνια αργότερα σε μια ανταλλαγή πρακτόρων με τη Σοβιετική Ενωση. Τον περασμένη Αύγουστο ορίστηκε επικεφαλής των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών, αλλά παραιτήθηκε δύο βδομάδες αργότερα, ύστερα από επιθέσεις αντικομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων για τις δραστηριότητές του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ