Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην κόψη του ξυραφιού η "ειρηνευτική διαδικασία"
  • Διπλή βομβιστική επίθεση από δύο νεαρούς κομάντος αυτοκτονίας. Δεκατέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο βομβιστών, έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 157 τραυματίστηκαν
  • Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τέτοιες αιματηρές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού λαού, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο αίμα βάφτηκε η κεντρική υπαίθρια αγορά της Δυτικής Ιερουσαλήμ, λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι τοπική ώρα, από τη διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν δύο νεαροί κομάντος αυτοκτονίας. Δεκατέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των καμικάζι, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 157 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αιματηρότερη βομβιστική επίθεση της χρονικής περιόδου διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, την καταδίκη του αραβικού κόσμου. Η επίσκεψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος αναβλήθηκε επ' αόριστον, το ενδεχόμενο επανάληψης των ισραηλινο - παλαιστινιακών επαφών απομακρύνθηκε πάλι και επιβλήθηκε αυστηρότατος αποκλεισμός στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Η υπαίθρια κεντρική αγορά Μαχάνι Γιεχούντα της Δυτικής Ιερουσαλήμ, που κατοικείται κυρίως από Ισραηλινούς, ήταν κατάμεστη από πωλητές και κόσμο όταν σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς πλήθος κόσμου σε κατάσταση πανικού προσπαθούσε να απομακρυνθεί, ενώ ασθενοφόρα και άνδρες του στρατού και των σωστικών συνεργείων προσπαθούσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματίες. Η ισραηλινή αστυνομία διέταξε, άμεσα, την εκκένωση όλων των παρακείμενων αγορών και διενήργησε επισταμένους ελέγχους για τυχόν ανεύρεση και άλλων βομβιστικών μηχανισμών.Πριν ολοκληρωθεί το έργο της μεταφοράς νεκρών και τραυματιών στα 3 νοσοκομεία της πόλης, Εβραίοι εξτρεμιστές συγκεντρώθηκαν στην κατεστραμμένη αγορά και συνεπλάκησαν με Ισραηλινούς αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα "θάνατος στους Αραβες" και "Ποιος θέλει ειρήνη; Θέλουμε πόλεμο με όλους τους Αραβες". Επιτόπου έσπευσαν ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αμνόν Σαχάκ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί, ο οποίος και δέχτηκε επίθεση από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από εκπροσώπους της ισραηλινής αστυνομίας, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο κομάντος αυτοκτονίας, νεαρότατης ηλικίας, που "φαίνεται ότι εισήλθαν στο χώρο της υπαίθριας αγοράς μεταμφιεσμένοι σε ορθόδοξους Εβραίους". Ο καθένας τους μετέφερε βομβιστικό μηχανισμό που περιείχε 10 κιλά εκρηκτικής ύλης αλλά και καρφιά. Οι μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν, με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά, ενώ οι δύο κομάντος βρίσκονταν σε απόσταση 50 με 60 μέτρα μεταξύ τους. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει επίσημη ανάληψη της ευθύνης για την πραγματοποίηση της επίθεσης, όμως, οι ισραηλινές αρχές στρέφουν όλες τους τις υποψίες στο χώρο των εξτρεμιστικών παλαιστινιακών ισλαμιστικών οργανώσεων. Οπως, πάντως, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο "Κανάλι Δύο", άγνωστος τηλεφώνησε στο σταθμό και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εκ μέρους της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Τζιχάντ".

"Η επιθέσεις ή συνομιλίες", διαμηνύει ο Νετανιάχου

"Δεν αρκούν τα συλλυπητήρια και η έκφραση της βαθύτατης λύπης. Χρειάζονται έργα και συγκεκριμένη δράση. Είχαμε προειδοποιήσει την Παλαιστινιακή Αρχή ότι πρέπει να καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών και αντί αυτού ηγετικά στελέχη των οργανώσεων αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι να επιτελούν το βάρβαρο έργο τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τέτοιες αιματηρές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού λαού", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, μόλις πριν από δύο ημέρες είχε δηλώσει περήφανος ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας το στόχο της για περιφρούρηση της ασφάλειας των Ισραηλινών, σε αντίθεση με τους προκατόχους του του Εργατικού Κόμματος.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Σάι Μπαζάκ,εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι με τη στάση της υποθάλπει τις επιθέσεις και κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να προχωρήσει στην άμεση σύλληψη και τον αφοπλισμό όλων των εξτρεμιστών. Ο Μπαζάκ ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται αυστηρότατος αποκλεισμός στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι νεοτέρας διαταγής. Την ίδια στιγμή, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τόνιζε με δηλώσεις του ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους επαφή με τους Παλαιστινίους όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις. "Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και στις επιθέσεις", υπογράμμισε ο Μπαρ Ιλάν.

Μετριοπαθέστερος ήταν στις δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση και στα πρόσφατα σχέδια ανέγερσης νέου εβραϊκού οικισμού στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Βάιζμαν τόνισε ότι "το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο με κατεύθυνση την ειρήνη και θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν το στόχο τους, ειδάλλως ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος".

Καταδικάζουν οι Παλαιστίνιοι, "σαφή δείγματα καταστολής" ζητά ο Κλίντον

Τα συλλυπητήριά του τόσο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και στον Εζέρ Βάιζμαν έσπευσε να εκφράσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την επίθεση "βαρύτατο πλήγμα ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία". Την κατηγορηματική του καταδίκη εξέφρασε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτήςΣαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, όμως, τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δε θα πρέπει να "κατονομάζει ως ένοχο την Παλαιστινιακή Αρχή" αλλά να συμπεραίνει από τέτοιες ενέργειες ότι μοναδική λύση είναι η "επιμονή και ο σεβασμός της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Τον βαθύτατο αποτροπιασμό του για "τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση" εξέφρασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επισήμανε ότι ουσιαστικός της στόχος ήταν η "ειρηνευτική διαδικασία" και "όσοι πιστεύουν σε αυτήν". Ο Κλίντον ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει "σαφή βήματα στην κατεύθυνση της καταστολής της δράσης των εξτρεμιστών" και κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνεργαστούν στενά στον τομέα της ασφάλειας και να επιδείξουν αποφασιστικότητα ως προς την"ειρηνευτική διαδικασία". Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν θεωρεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση. Ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα άφιξη στη Μέση Ανατολή του ειδικού απεσταλμένου του Ντένις Ρος "μέχρις ότου ολοκληρωθεί η περίοδος πένθους" και υπεραμύνθηκε της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στην ισραηλινο - παλαιστινιακή"ειρηνευτική διαδικασία", τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα και ότι συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας.

Προσήλωση στην "ειρηνευτική διαδικασία" συνιστούν ΕΕ, ΟΗΕ και Αραβες

Τα συλλυπητήριά τους στην ισραηλινή ηγεσία, αλλά και την αγανάκτησή τους για τη "δειλή επίθεση", εξέφρασαν ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, καθώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Φαγιέζ Ταραουανέχ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμρ Μούσα. Ολοι, στα μηνύματά τους, υπογράμμισαν την ατυχή "συγκυρία" της επίθεσης, καθώς μόλις πριν από δύο ημέρες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν την επανέναρξη των, μεταξύ τους, επαφών μετά από τέλμα 4 και πλέον μηνών, και συνέστησαν αποφασιστικότητα και επισταμένη προσπάθεια για επίτευξη ταχύτατης προόδου στην "ειρηνευτική διαδικασία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ