Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παρών" από αυτούς που τσάκισαν τον Γκασπάρο

Την 54η επέτειο από την ιστορική μάχη του Λεοντίου τίμησαν οι αντιστασιακοί της Πελοποννήσου σε μια μαζική εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ στο χωριό Λεόντιο (Γουρζούμισα). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από την Αιγιάλεια, την Κάτω Αχαϊα και τη γύρω περιοχή. Κατατέθηκαν στεφάνια από τα Παραρτήματα Πάτρας, Αιγιάλειας, Κουνινών και Κ. Αχαϊας της ΠΕΑΕΑ καθώς και από τη ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ.

Στην ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των λαϊκών αγώνων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Θεοφιλάτος, πρόεδρος του ΝΣ Αχαϊας της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης. Με στόχο "να φέρουμε στις μνήμες μας εμείς οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για τους αγώνες του λαού μας" ο Ν. Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης παραθέτοντας αφηγήσεις του γερο - Βλάσση, διοικητή του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από το βιβλίο του Η. Παπαστεργιόπουλου "Ο Μωριάς στα όπλα". Ο Ν. Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στη συντριβή του επίλεκτου ιταλικού τάγματος με διοικητή τον περίφημο Γκασπάρο, ο οποίος αυτοαποκαλούνταν "ανταρτοφάγος" επειδή είχε καταφέρει πλήγματα στο αντάρτικο της Γιουγκοσλαβίας και έφθασε στην Πελοπόννησο με στόχο να την εκκαθαρίσει από τα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ. Οι Ιταλοί έκαψαν τα χωριά Αγ. Παρασκευή και Μικρόνι, λεηλάτησαν την Γκρέκα και την Αράχωβα και κατευθύνονταν προς το Λεόντιο. Στις 14 Ιούλη 1943 το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ χτύπησε τους Ιταλούς ρίχνοντας τα δέκα μεταγωγικά τους σε χαράδρα στερώντας τους το βαρύ οπλισμό. Στη διάρκεια όλης της μέρας και της νύχτας τα ιταλικά στρατεύματα περικυκλώθηκαν και μετά από σκληρές μάχες των ανταρτών και των κατοίκων της περιοχής, συντρίφτηκαν. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν 26 νεκροί, 39 τραυματίες και 103 αιχμάλωτοι, ανάμεσα στους τελευταίους και ο Γκασπάρο και πολλά λάφυρα σε βαρύ και ελαφρό οπλισμό. Απώλειες του ΕΛΑΣ 4 νεκροί και 6 τραυματίες.

Στη συνέχεια ο Ν. Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στα ιδανικά του μεγαλειώδους αγώνα του ΕΑΜ που έμειναν ανεκπλήρωτα με τις γνωστές μεταπολεμικές εξελίξεις και τις ξένες επεμβάσεις στη χώρα μας. Μίλησε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας που και σήμερα είναι υποταγμένη στον ιμπεριαλισμό προσθέτοντας πως η θεωρία πως "δε γίνεται τίποτα" επιχειρεί να υποτάξει το λαό και τη νεολαία τονίζοντας ότι το ΚΚΕ "και σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστέκεται και καλεί το λαό σε λαϊκό μέτωπο" καθώς "μόνο η συσπείρωση και πάλη του λαού μπορεί να τους ανατρέψει τα σχέδια και να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ