Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κύπρος στο κατώφλι της ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης

Ανακοινώσεις των ΕΕΔΥΕ και ΠΕΔΥΕ για τα 23 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Από τότε η Κύπρος είναι διχοτομημένη και τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν τότε στο πεδίο της μάχης παραμένουν αδιαμφισβήτητα και αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος.

Το Κυπριακό, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός τμήματος ανεξάρτητου κράτους - της Κύπρου - μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από ένα άλλο κράτος επίσης μέλος του ΟΗΕ, την Τουρκία, μετατρέπεται σε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Πριν λίγες ημέρες, κάτω από την "υψηλή επίβλεψη" της αμερικάνικης διπλωματίας ξεκίνησε ένας γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς και θα ακολουθήσει και επόμενος στις 11 Αυγούστου στην Ελβετία.

Το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, όπως φαίνεται, προετοιμάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνομιλήσει εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου.

Ετσι λοιπόν, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά ακολουθούν παράλληλες πορείες με τον ίδιο τελικό σκοπό, τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή προς όφελος των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αφού οι συνομιλίες πραγματοποιούνται όπως όλοι γνωρίζουν με διαμεσολαβητή τις ΗΠΑ (Χόλμπρουκ, κλπ).

Το Κυπριακό δεν είναι δυνατό να επιλυθεί, αν δεν υπάρξουν διευθετήσεις στο Αιγαίο. Ούτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν, αν δε δοθεί λύση στο Κυπριακό. Η περιοχή θα αποτελέσει εστία νέων εντάσεων, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκτιμήσουν ότι χρειάζονται μια οξυμένη κατάσταση.

Η ΕΕΔΥΕ πιστεύει ότι οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους και ότι πρέπει σαν φίλοι γειτονικοί λαοί να αγωνιστούν από κοινού για να χαλάσουν τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή.

Για μια Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, εδαφικά ακέραιη, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις και χωρίς ξένη ανάμειξη όπως προβλέπει το ψήφισμα 3212 που υιοθετήθηκε ομόφωνα (ψήφισε και η Τουρκία) από τη Γενική Συνέλευση το 1974, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κοινή τους πατρίδα την Κύπρο".

Η ΠΕΔΥΕ

Επίσης η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για την ίδια μαύρη επέτειο, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

"23 χρόνια: Ακρωτηριασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη ΝΑΤΟική χουντική συνωμοσία και αμερικανοκίνητη τουρκική εισβολή.

23 χρόνια: Εμμονής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο της ΝΑΤΟικής στρατηγικής.

Φαρισαϊσμού των κυβερνήσεων της Ελλάδας. Προσπαθειών να ευαισθητοποιηθούν οι "σύμμαχοι". Κυβερνητικής "συμπαράστασης" στην Κύπρο, που εξατμίζεται μπροστά στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις.

23 χρόνια: Με προσδοκίες για αμερικανική "διαμεσολάβηση". Με οπτασίες για "ευεργετικό" ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με ρητορείες ενός αντιτουρκισμού, που είναι το άλλοθι για την υλοποίηση ΝΑΤΟικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟ.

Η παγίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε "ενταξιακούς διαλόγους" με το Γερμανογαλλικό Διευθυντήριο αποτελεί βασικό μοχλό για τη θεσμοθέτηση των δεδομένων της εισβολής του 1974, που σταθερά προωθούν οι ΗΠΑ, ΕΕ.

Οι διαταγές - συστάσεις των Ολμπράιτ, Βαν ντε Μπρουκ για "αντικατάσταση των στρατευμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο με πολυεθνικά ΝΑΤΟικά στρατεύματα" ξετυλίγουν τη διχοτομική επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ.

Η ίδια η ζωή, η ίδια η πραγματικότητα, όταν θέλουμε να την κοιτάμε κατάματα, θέτουν καθαρά το ζήτημα:

  • Με το ΝΑΤΟ και τις στρατηγικές του επιδιώξεις ή με τον κυπριακό λαό για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη;
  • Αλληλεγγύη συμπαράσταση στον Κυπριακό λαό ή ΝΑΤΟική νομιμοφροσύνη;
  • Με την ειρήνη ή με το ΝΑΤΟ;".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κυπριακό είναι διαχρονικά δεμένο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς(2020-07-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τα 40 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο(2014-07-20 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες των «σχεδίων Ανάν»(2006-07-23 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένο στις μυλόπετρες του ιμπεριαλισμού(2003-07-22 00:00:00.0)
Το κυπριακό ζήτημα και η αγγλοαμερικανική πολιτική(2003-01-03 00:00:00.0)
Για να μην υπάρξουν στην Κύπρο άλλοι νεκροί(1996-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ