Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΗΝΑ '97
Κάρτα ελευθέρας για αστέρια

Στην Αθήνα Μ. Τζόνσον, Ντίβερς, Ο' Μπράιεν μετά από απόφαση της ΙΑΑΦ. Συμμετοχή σε όλα τα αγωνίσματα θα έχει η Ελλάδα

Δυο επαναστατικές αλλαγές σχετικά με τις διαδικασίες συμμετοχής στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα που θα αρχίσουν να ισχύουν από το πρωτάθλημα της Αθήνας αποφάσισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Η πρώτη αφορά τη διοργανώτρια χώρα που πλέον θα έχει το δικαίωμα να δηλώσει έναν αθλητή σε κάθε αγώνισμα, ανεξάρτητα εάν έχει πιάσει το όριο πρόκρισης. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας τον Αύγουστο στο Ολυμπιακό Στάδιο θα έχει συμμετοχή σε όλα τα αγωνίσματα.

Η δεύτερη αλλαγή της ΙΑΑΦ αφορά τους εν ενεργεία παγκόσμιους πρωταθλητές, όπου η Ομοσπονδία αποφάσισε να τους καλέσει να συμμετάσχουν στους αγώνες. Διευκρινίζεται ότι θα μπορούν να παίρνουν μέρος μόνο στο αγώνισμα όπου πήραν το χρυσό μετάλλιο.

Η απόφαση της ΙΑΑΦ ανοίγει πλέον τον δρόμο για συμμετοχή στο Παγκόσμιο της Αθήνας του χρυσού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή στα 200μ και 400μ Μάικλ Τζόνσον, που αναμένεται να δώσει κανονικά το "παρών" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας.

Ο Τζόνσον και μερικοί ακόμα Αμερικανοί πρωταθλητές του στίβου δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο "Αθήνα 97" καθώς δε συμμετείχαν στο πρόσφατο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, τα λεγόμενα "τράιαλ".

Εκτός από την Τζόσνον ο δρόμος ανοίγει και για το δεκαθλητή Νταν Ο Μπράιεν αλλά και τις πρωταθλήτριες των δρόμων ταχύτητας Γκέιλ Ντίβερς και Γκουέιν Τόρενς.

Αντιδράσεις

"Η επιθυμία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν να πάρουν μέρος στο "Αθήνα '97" όλα τα αστέρια του παγκόσμιου στίβου. Για αυτό μας οδήγησε στην ιστορική απόφαση για πρόσκληση στην Αθήνα όλων αυτών που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο πριν από 2 χρόνια στο Γκέτεμποργκ" επισήμανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ, Πρίμο Νεμπιόλο.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη όπως έδειξε η σκληρή αντίδραση του αντιπροέδρου της ΙΑΑΦ, Σουηδού Αρνε Λούνγκβιστ, που τη χαρακτήρισε τρελή "και το μόνο που κάνει είναι να ικανοποιεί το αίσθημα ορισμένων μελών της Ομοσπονδίας που θέλουν να τα έχουν καλά με τα μεγάλα ονόματα του χώρου".

Οπως επισήμανε ο Λούνγκβιστ, τόσο αυτός, όσο και πολλοί άλλοι δε συμμετείχαν στην τηλεφωνική ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της ΙΑΑΦ. "Ενα τόσο σοβαρό θέμα δε λύνεται τηλεφωνικά" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σίφουνας ο Μπόλτον

"Τα δόντια του" ενόψει του "Αθήνα '97" έδειξε στο διεθνές μίτινγκ της Στουτγκάρδης ο σπρίντερ από το Τρινιτάντ Ατο Μπόλτον, ο οποίος πρώτευσε στα 100μ με 9.90, αλλά και στα 200μ σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση με 19.77. Εκτος όμως του Μπόλτον καλύτερες φετινές επιδόσεις σημείωσαν ακόμη: ο Αμερικανός Αλεν Τζόνσον στα 110μ εμπόδια με 12.97 (12.91 το παγκόσμιο ρεκόρ του Κόλιν Τζάκσον), η Κουβανέζα Αννα Φιντέλια Κιρό στα 800μ με 1.55.78 και στο επί κοντώ ο Γερμανός Τιμ Λόμπιγκερ με 5.92.

Την απάντησή του στις κατηγορίες του Καρλ Λιούις "ότι δεν είναι καθαρός" έδωσε ο Αντί Μπόλτον, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά. "Οι δηλώσεις του δε νομίζω να αφορούν εμένα. Αλλα αν είναι έτσι τα πράγματα, ας έρθει να μου το πει κατάμουτρα. Εγώ είμαι καθαρός και βρίσκομαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής".

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στο κοντώ γυναικών
  • Το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο επί κοντώ κατέρριψε η Ουκρανή αθλήτρια Αντζελα Μπαλάκοβα κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινκ της Φόρμια. Η Μπαλάκοβα με άλμα στα 4.35 κατέρριψε το παλιό ρεκόρ της Τσέχας Μπάρτοβα που ήταν 4.33.

Στους ίδιους αγώνες Ιταλίδα Μπεβιλάκουα πρώτευσε στο ύψος με 1.96.

  • Χάνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας ο Κενυάτης πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων Λαμέκ Αγκούτα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ