Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Γονυπετείς" και άσχετοι

"Μας λένε" (δηλαδή μας έλεγε ο ΑΝΤΕΝΝΑ και οι "41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 63 βουλευτές της ΝΔ"): "Εξοντωτικό το πρόστιμο, επιχείρηση φίμωσης του σταθμού". Ο Τέρενς Κουίκ, με δακρύβρεχτο ύφος από τη "σκηνή" των ειδήσεων, προσπαθούσε να μας πείσει ότι πρόκειται για "επιχείρηση λογοκρισίας κατά του ΑΝΤΕΝΝΑ".

Ολοι σχεδόν - δυστυχώς - οι "41 του ΠΑΣΟΚ και οι 63 της ΝΔ", βγήκαν και μίλησαν απλώς και μόνο για ν' ατενίσουν το εαυτό τους μπροστά στις κάμερες. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να ψελλίσουν ορισμένες "κορόνες" υπέρ του ΑΝΤΕΝΝΑ, αποδεικνύοντας ουσιαστικά, ότι είναι άσχετοι με τη λειτουργία του ΕΣΡ, άσχετοι με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, άσχετοι με τους κανόνες δεοντολογίας, άσχετοι με το Σύνταγμα, άσχετοι δηλαδή με τους νόμους που διέπουν το κράτος μας. Πρόσωπα που δεν τα είχε δει η "σκιά" της κάμερας, επιτέλους (! ) ήρθαν στη δημοσιότητα. Από τη μια έβγαιναν στην οθόνη, από την άλλη εξαγόραζαν τις μελλοντικές "δάφνες" της προβολής τους από το κανάλι.

Σε μια επιχείρηση, λοιπόν, "στάχτης στα μάτια" επιδίδεται το κανάλι του κ. Κυριακού και οι κομπάρσοι... χειροκροτητές του. Μάλιστα, ένας από αυτούς - βουλευτής της ΝΔ από τη Δράμα - για να "υποκλιθεί" ακόμη περισσότερο, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια προβολή, έφθασε στο σημείο όχι μόνο να ζητήσει την παραίτηση του ΕΣΡ, αλλά - θου, κύριε... - να προτείνει να "ελεήσουν" οι βουλευτές τον ιδιοκτήτη του σταθμού, πληρώνοντας το πρόστιμο από τα χρήματα της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Αυτά και άλλα πολλά, που μπορεί να φαντάζουν φαιδρά, αλλά στην ουσία αποδεικνύουν τη χωρίς "τίμημα" και δίχως αξιοπρέπεια, σχέση εξάρτησης και αλληλοσύνδεσης πολιτικής και ΜΜΕ, διαδραματίστηκαν αυτές τις μέρες. Σχέση πολύπλευρης υποταγής και "γονυκλισίας", προκειμένου να "βολευτούν" ορισμένοι στην άκρη ενός πλάνου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης "διαπλεκόμενης" πολιτικής.

Τι δεν άκουσαν τα ώτα των πολιτών αυτές τις ημέρες και τι δεν είδαν τα μάτια τους. Κάρτες και καρτούλες, που "φίμωναν" τον πραγματικό λόγο για τον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο και η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΑΝΤΕΝΝΑ. Εγινε προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού για το αιτιολογικό και το σκεπτικό με το οποίο "τιμωρήθηκε" ο ΑΝΤΕΝΝΑ. "Μας είπαν", λοιπόν, πως το... "εξοντωτικό" πρόστιμο μπήκε γιατί ο ΑΝΤΕΝΝΑ δεν παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ (! ). Και πώς να το παρουσιάσει αφού δεν το είχε λάβει;

Ας δούμε όμως τώρα τι ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ.Γιατί, όλα όσα δε μας είπαν ήταν ακριβώς το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ, για "πληθώρα" και "σωρεία" παραβιάσεων: Παραβιάσεις του Συντάγματος, διεθνών συμβάσεων, του νόμου της χώρας μας, των κωδίκων δεοντολογίας (που ας μάθουν επιτέλους οι εκπρόσωποι της πολιτείας που παρέλασαν από το κανάλι, ότι υπάρχουν), διατάξεις για την προστασία ανηλίκων.

ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ,λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη εκπομπή:

  • Φιλοξένησε συνέντευξη ανηλίκου, χωρίς συναίνεση των γονέων της.
  • Παρουσιάστηκε ο πατέρας χωρίς να προκύπτει αμφιβολία ως προς την ταυτότητα του προσώπου και διατυπώθηκαν προσβλητικές φράσεις, όπως "ακαταλόγιστος", "καθυστερημένος".
  • Παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου.
  • Παρουσιάστηκαν εικόνες από την οικία της οικογένειας, πάρθηκαν συνεντεύξεις και ακολούθησαν ιδιαίτερα προσβλητικά και περιφρονητικά, για όλα τα μέλη της οικογένειας, σχόλια και ιδίως για την κόρη.
  • Οι τηλεπαρουσιαστές εμφανίστηκαν ν' αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες κοινωνικού τιμωρού και τιμητή υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ότι "οδήγησαν την οικογένεια στην κοινωνική απομόνωση, ενθαρρύνοντας τον εξευτελισμό της, με δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος της, που βασίζονται στην ασθένεια - την ψυχική αναπηρία των μελών της".

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόστιμα του ΕΣΡ(16/2/2012)
Ενημερώθηκε για το ALTER(4/5/2011)
Πρόστιμα και «επιτροπές»(5/12/2007)
"Δημόσια αποκατάσταση" ζητά το ΕΣΡ(30/1/1998)
Πρόστιμα εκατομμυρίων και παραιτήσεις(8/3/1995)
Τώρα λέγονται ..."τρικ"(8/2/1995)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org