Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Οργή και έντονη ανησυχία

ΠΑΛΕ.-

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των νατοϊκών δυνάμεων που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Σερβοβόσνιου, Σίμο Ντριλιάτσα, τη ρευστή κατάσταση που υφίσταται στις τάξεις της σερβοβοσνιακής ηγεσίας και τη δεδηλωμένη πρόθεση της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς να παραιτηθεί, στοιχεία που βάζουν σε σκληρή δοκιμασία το φρόνημα των Σέρβων της Βοσνίας.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της βοσνιακής κυβέρνησης για την "ανέφικτη διαρκή ειρήνευση της χώρας, όσο οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς παραμένουν ελεύθεροι", η οποία συνέπεσε με την καταδίκη του Ντούσαν Τάντιτς από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, σε εικοσαετή κάθειρξη.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας της βοσνιακής κυβέρνησης, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο, Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, τονίζεται πως "προσδοκάται ότι έρχεται η ώρα των Κάρατζιτς - Μλάντιτς, που είναι οι κυρίως αυτουργοί της γενοκτονίας του λαού της Βοσνίας" καθώς επίσης και ότι αναμένεται οι "εγκληματίες" να τιμωρηθούν με τις αυστηρότερες ποινές. Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι μια τέτοια ανακοίνωση, όπως αυτή, θα αναταράξει ακόμα περισσότερο το ήδη εύφλεκτο υλικό της Βοσνίας, όπου οι μνήμες από την πρόσφατη τραγωδία είναι πολύ νωπές.

Οδύνη και οργή

Οσον αφορά τον Ντούσαν Τάντιτς, που είχε καταδικαστεί πριν από δέκα περίπου μέρες, από το Διεθνές Δικαστήριο για τα "εγκλήματα" σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στην πόλη του Πρίγιεντορ, το Δικαστήριο με χτεσινή του απόφαση, αποφάνθηκε για το μέγεθος της ποινής, που είναι 20ετής κάθειρξη, την οποία θα την εκτίσει είτε σε ιταλική ή φινλανδική φυλακή. Ο Τάντιτς δέχτηκε την ανακοίνωση της ποινής αρνούμενος για άλλη μια φορά τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα της προσπάθειας των μουσουλμάνων να βρουν εξιλαστήρια θύματα για τα όσα υπέφεραν από τους Σέρβους στη διάρκεια του πολέμου. Η ανακοίνωση της ποινής προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Δικαιοσύνης της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης και υπευθύνου για τις σχέσεις με το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), Γκόραν Νάσκοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η ποινή αυτή αποδεικνύει το αντισερβικό μένος των ιθυνόντων του ΔΔ. Παρόμοια αντίδραση είχε και ένας εκ της τριανδρίας της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, ο Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι νομική αλλά μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Στομεταξύ, την Κυριακή έγινε η κηδεία του Σίμο Ντριλιάτσα, που την παρακολούθησαν συντετριμμένοι και οργισμένοι χιλιάδες Σερβοβόσνιοι. Παρά την οργή και την ανησυχία που διακατέχει τη σερβική κοινότητα, κανένα επεισόδιο δε σημειώθηκε. Η "ύποπτη" έκρηξηέξω από τα γραφεία της ομάδας ξένων παρατηρητών το βράδυ της Κυριακής στο Ζβόρνικ, δεν εντάσσεται σε εκστρατεία αντιποίνων για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Υπατου Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ.

Η ηγεσία των Σέρβων που έχει καταδικάσει σύσσωμη την πολεμική επιχείρηση της προηγούμενης Πέμπτης, είναι εξοργισμένη, με τις πρόσφατες εξελίξεις που μπορούν να είναι μέρος ενός γενικότερου πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων, σε απόλυτη σύμπνοια με το κοινό συναίσθημα των Σέρβων.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Η σύμπνοια όμως που εμφανίζεται σε σχέση με την αντίδραση των Σερβοβοσνίων απέναντι στην τακτική των νατοϊκών δυνάμεων, δεν υφίσταται και στην πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν. Αντίθετα έχουμε μια πληγωμένη και διαιρεμένη ηγεσία από τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων βδομάδων, που φαίνεται ότι κορυφώνεται μετά την ανακοίνωση της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ότι είναι έτοιμη να παραιτηθεί σε περίπτωση που το Συνταγματικό δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας κηρύξει παράνομη την απόφαση που έλαβε στις 3 Ιουλίου να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Οι προσπάθειες που κατέβαλλε ο Μομτσίλο Κράισνικ που κατέφτασε χτες στην Μπάνια Λούκα να μπορέσουν να συγκεραστούν οι διαφορές και να μπορέσει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο όλων των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό. Οι ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας που επανέλαβαν χτες το μεσημέρι τις συνομιλίες τους δεν κατέληξαν πουθενά.

Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα μετά από καταγγελίες της Πλάβσιτς ότι"εξωκοινοβουλευτικές και εξωκυβερνητικές δυνάμεις καθορίζουν την πορεία και τις αποφάσεις", φωτογραφίζοντας τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, και ότανκατηγορώντας επίσης για διαφθοράαυτά τα κέντρα, διέλυσε τη Βουλή, κάτι που το Κοινοβούλιο δεν αποδέχτηκε και κατέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση αυτής της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ