Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συντελούνται αντιδραστικές αλλαγές

Του Γιώργου Νταφούλη, μέλους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών

Στον αγροτικό τομέα σήμερα συντελούνται βαθιές αντιδραστικές αλλαγές, στο όνομα της προσαρμογής στα λεγόμενα "ευρωπαϊκά δεδομένα", τα οποία κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα των πολυεθνικών εταιριών που λυμαίνονται το κύκλωμα τροφίμων και ένδυσης, υλών πρώτης ανάγκης, για τις βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, την εμπορία και διακίνηση μέσων και εφοδίων κλπ.

Αυτές οι ανάγκες και αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι συνθήκες που συντάχθηκαν και υπογράφτηκαν από τις σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνθήκες όπως η ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ, αναρίθμητοι κανονισμοί κατά προϊόν, η Συνθήκη του Μάαστριχτ κλπ, έφεραν στη χώρα μας μεγάλες καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Σήμερα βρίσκονται σε άμεση απειλή για χρεοκοπία και ξεκλήρισμα πάνω από τα μισά αγροτικά νοικοκυριά, κυρίως τα μικρά και μεσαία. Η έκταση και το βάθος αυτής της αντιδραστικής πολιτικής φάνηκε και από την οργισμένη απάντηση δεκάδων χιλιάδων αγροτών που βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ, τον περασμένο χειμώνα, σε έναν ηρωικό αγώνα διαρκείας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, αφού τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του αυτός ο αντιδραστικός σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, πράγμα που θα προκαλέσει νέους δυναμικούς αγώνες και συγκρούσεις.

Ουσιαστικά, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας ξεπουλιούνται σήμερα εν ψυχρώ στα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα, στο όνομα της πλήρους απελευθέρωσης της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δρα ασύδοτα πλέον σε βάρος όχι μόνο των αγροτών, αλλά ολόκληρου του λαού. Ετσι, το μεγάλο κεφάλαιο αγοράζει όσο και όπως θέλει τα αγροτικά προϊόντα, πουλάει στην αγορά πανάκριβα τα ίδια είδη, καθώς και τα δικά του μέσα και εφόδια που απαιτούνται για την καλλιέργεια, θέτει προδιαγραφές και όρους εξόντωσης των μικρών και μεσαίων αγροτών, διακινεί ομοειδή προϊόντα που ή τα ληστεύει από υπανάπτυκτες χώρες ή προέρχονται από χώρες που χάρη στην ΓΚΑΤΤ εξασφάλισαν καθεστώς προνομίων και πριμοδοτήσεων, όπως π.χ. οι ΗΠΑ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κομμάτων (πλην ΚΚΕ) που συνειδητά καλλιέργησαν ψεύτικες ελπίδες και προσπάθησαν να παγιδεύσουν το Αγροτικό Κίνημα στους μονόδρομους - "καρμανιόλα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΓΚΑΤΤ, του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ.

Αυτήν την πολιτική και αυτήν την απάτη της προπαγάνδας για "ευρωπαϊκούς παραδείσους", χτύπησε ο πρόσφατος ηρωικός αγώνας της αγροτιάς. Για αυτό και δέχτηκε την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση όλων αυτών των κομμάτων, καθώς και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.

Χέρι χέρι όλοι τους μαζί και με καταμερισμό στους ρόλους ο καθένας τους, προσπαθούν να πνίξουν κάθε βήμα παραπέρα ενίσχυσης του αγωνιστικού μετώπου της αγροτιάς. Επιστρατεύουν ολόκληρο μηχανισμό της Δικαιοσύνης και σέρνουν σε δίκες και βαριές καταδίκες χιλιάδες αγρότες, λες και βρισκόμαστε σε καθεστώς βίας και τρομοκρατίας.

Αναβιώνουν επίσης το καθεστώς με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, για όσους συμμετείχαν στους αγώνες, σύμφωνα με την εγκύκλιο Τζουμάκα, την οποία τελικά αναγκάστηκε να πάρει, προσωρινά, πίσω.

Συκοφαντούν και λασπολογούν σε βάρος ηγετικών στελεχών του αγροτικού κινήματος ειδικά τους κομμουνιστές, αξιοποιώντας τα ΜΜΕ που από κοινού με τους καναλάρχες ελέγχουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ