Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΜΒΑΚΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΚΑΠΝΑ
Το πανάκριβο τίμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο βαμβάκι,μετά τα όσα προηγήθηκαν από την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Αν βγει καλή παραγωγή, δε θα είναι καλή η τιμή. Αν δεν είναι είναι καλή η παραγωγή τότε θα είναι μειωμένο το εισόδημα, δηλαδή... αδιέξοδο. "Ο κανονισμός της ΕΕ είναι καταστροφικός και αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση, οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξεκληριστούν και θα γίνουν κολίγοι στα ίδια τα χωράφια τους" ήταν τα λόγια του Γ. Βαγγελάκου προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο Καλλίθηρο Καρδίτσας. Τα ίδια λόγια ακούσαμε και από το βαμβακοπαραγωγό Δ. Σβίντζο,λίγο έξω από το Ερμήτσι Καρδίτσας,οποίος συμπλήρωσε: "Τι θα κάνουμε; Ούτε εργάτες μπορούμε να δουλέψουμε, αφού τα εργοστάσια κλείνουν, ούτε στη Γερμανία μπορούμε να ξαναπάμε".

Στο σιτάρι και το καλαμπόκι,επίσης τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και η ΕΕ ετοιμάζεται να περικόψει δραστικά και τις στρεμματικές ενισχύσεις, ενώ οι καλαμποπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν και βαρύ πρόστιμο επειδή ξεπεράστηκε το στρεμματικό πλαφόν. "Ετσι που έγιναν τα πράγματα, δε βγαίνει μεροκάματο από το στάρι" μας είπε ο Στ. Παπακωνσταντίνου,από το Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας,τον οποίο συναντήσαμε την ώρα που θέριζε, για να συνεχίσει: "Ούτε τιμή έχει - φέτος μας δίνουν γύρω στις 50 δραχμές το κιλό, ενώ για βγούμε πρέπει να πάρουμε 100 - ούτε καλή παραγωγή πήραμε, λόγω του καιρού. Μετά βίας πήραμε 100 κιλά το στρέμμα. Και οι Βρυξέλλες μας κόβουν και τις επιδοτήσεις και μειώνουν τις τιμές. Αμα συνεχίσει έτσι η κατάσταση σε δύο χρόνια εδώ στην περιοχή θα εγκαταλείψουν όλοι τα στάρια, αφού δε θα έχουμε λεφτά ούτε να καλλιεργήσουμε, αλλά δεν έχουμε λεφτά ούτε και να φάμε. Η κατάσταση είναι απελπιστική δηλαδή, όμως εμείς ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε".

Και τι γίνεται με τα καπνά; Ο Β. Λιάκος,από το χωριό Φαρμάκη του Δήμου Σαραντάπορου, που καλλιεργεί "κλασικά" Ελασσόνας, μας λέει: "Κάθε χρονιά πάμε και χειρότερα. Οι έμποροι είναι ασύδοτοι να αγοράσουν τζάμπα τα καπνά. Ειδικά μετά την αλλαγή του καθεστώτος και την κατάργηση της τιμής παρέμβασης κάνουν ό,τι θέλουν. Μας κλέβουν και μας υποβαθμίζουν την ποιότητα και άντε να βρεις το δίκιο σου. Φτάσαμε πλέον σε σημείο να σκεφτόμαστε αν πρέπει να παραγάγουμε ποιότητα ή όχι". Ρωτήσαμε τον Β. Λιάκο, πώς βλέπει το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας. Και η απάντηση: "Με τις ποσοστώσεις που έβαλαν δε βλέπω μέλλον για τους καπνοπαραγωγούς. Βλέπω μόνο ασυδοσία και κέρδη για τους εμπόρους". Και όταν η συζήτηση έφτασε στα νέα μέτρα και τη δραστική μείωση του πριμ που προωθούν οι Βρυξέλλες, ο Β. Λιάκος κούνησε με νόημα το ηλιοκαμένο κεφάλι του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία των καπνεμπόρων(2006-04-14 00:00:00.0)
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων(2003-04-10 00:00:00.0)
Η «σφαγή» των βαμβακοπαραγωγών(2001-09-29 00:00:00.0)
Τους «άρπαξαν»... τα καπνά(2000-04-27 00:00:00.0)
«Δεν πουλάμε»...(2000-01-25 00:00:00.0)
Χαμένοι από χέρι οι βαμβακοπαραγωγοί(1998-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ