Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Να τεθεί επί τάπητος η δασοπροστασία

Ζητά να γίνει σύσκεψη, όπου θα εξεταστεί η φύλαξη των δασών. Η ΝΑΣ εδώ και ένα χρόνο έχει προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων και σωτήριων για το πράσινο μέτρων

Την πραγματοποίηση σύσκεψης, όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση φύλαξης των δασών της Αττικής και να κατατεθούν προτάσεις για λήψη μέτρων, που θα θωρακίσουν το πράσινο απέναντι στον κίνδυνο της φωτιάς, ζητά η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".Επιπλέον, περισσότερο αναγκαία από ποτέ είναι τα μέτρα προστασίας των δασών που πρότεινε η παράταξη να παρθούν, πριν από ένα χρόνο ακριβώς!

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής,σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που αυτές προξένησαν, επισήμανε ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα συντονισμού των προσπαθειών των αρμόδιων φορέων, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό κατάσβεσης.

Ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε την πραγματοποίηση σύσκεψης, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Αθήνας, όπου θα συμμετέχουν οι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι των τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του Λεκανοπεδίου, εκπρόσωποι των Δασαρχείων, των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, της Γενικής Γραμματείας Δασών, της ΤΕΔΚΝΑ, των δήμων της περιοχής και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται για την προστασία των δασών.

Η σύσκεψη αυτή, όπως είπε, πρέπει να γίνει άμεσα και εκεί να αναλυθεί η σημερινή κατάσταση, να εξεταστούν τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί και να προταθεί η λήψη συμπληρωματικών. Ο νομάρχης, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να εξετάσει με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση της παράταξης.

Να σημειωθεί ότι η ΝΑΣ από τον περσινό Ιούλη, σε συνεδρίαση τότε του ΝΣ, έχει ζητήσει τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα βοηθούν την πρόληψη και το συντονισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η παράταξη, με πρόταση που κατέθεσε εκείνη την περίοδο, σημείωνε ότι υπάρχουν προβλήματα, που πρέπει να δραστηριοποιήσουν όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της Αττικής, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΝΑ και τους δήμους.

Η παράταξη τόνιζε, σχετικά με τις πυρκαγιές, ότι απαιτούνται:

  • Προσωπικό παρακολούθησης και φύλαξης περιοχών. Επιτήρηση περιοχών με εναέρια μέσα.
  • Ελεγχος του αριθμού του εποχικού προσωπικού, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσής του.
  • Μέτρα για την ύπαρξη και λειτουργία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων σε ευαίσθητες περιοχές. Συνεργασία πυροσβεστικών δυνάμεων και δασοπυροσβεστών.
  • Ελεγχος λειτουργίας μηχανισμού ειδοποίησης των αρμοδίων. Ενημέρωση κατοίκων για τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συγκρότηση ομάδων επιφυλακής στις διάφορες υπηρεσίες, με καθορισμένο πλάνο δράσης.

Η ΝΑΣ υπογράμμιζε, ακόμα, ότι χρειάζονται μέτρα συντονισμού των υπηρεσιών Πυροσβεστικής, στρατού και νομαρχιών και συντονισμός των δυνάμεων και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε όλη την Αττική πρέπει να παρακολουθήσει την εφαρμογή των θεσπισθέντων μέτρων, όπως αποτύπωση και οριοθέτηση του συνόλου των καμένων δασών, απαγόρευση βοσκής και υλοτόμησης των καμένων περιοχών, έλεγχος και μέτρα ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, προγράμματα αναδάσωσης, αντιπυρικές ζώνες και εκτέλεση έργων υποδομής.

"Η αποτίμηση της κατάστασης είναι όχι μέτρο απλού ελέγχου ή καταγραφής, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και σημείο δράσης της ΝΑ, σύμφωνης με το ουσιαστικό περιεχόμενο και το ρόλο που πρέπει να έχει η ΝΑ. Είναι ανάγκη το ΝΣ να παρακολουθήσει και να συζητήσει τα νέα θεσμικά μέτρα για τα δάση, ώστε να αποτρέψει την προώθηση καταστροφικών διατάξεων για τα δάση και δασικές εκτάσεις. Να παρακολουθήσει και να συζητήσει τις εντάξεις περιοχών στο Σχέδιο Πόλης", κατέληγε η ΝΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στη δημιουργία πεδίου βολής στη Μαυρόπετρα(2008-10-03 00:00:00.0)
Ο Γράμμος καίγεται!(2007-07-27 00:00:00.0)
Δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση(2006-07-28 00:00:00.0)
Ψήφος - απάντηση στην εμπρηστική πολιτική(2006-07-07 00:00:00.0)
Προτάσεις για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας(2002-06-05 00:00:00.0)
Εμμέσως πλην σαφώς κατά του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ(1996-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ