Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κυβέρνηση, δέσμια μεγάλων συμφερόντων στην υγεία"

Επισημάνσεις των εργαστηριακών γιατρών όσον αφορά το Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα Διαγνωστικά Κέντρα

Η πολιτεία - είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ - δεν έχει την πολιτική βούληση να καθιερώσει κανόνες άσκησης του Ελεύθερου Ιατρικού Επαγγέλματος. Οι κανόνες αυτοί αφορούν 35.000 - 40.000 γιατρούς που η επαγγελματική τους υπόσταση υπονομεύεται συστηματικά από τη λειτουργία εκατό Διαγνωστικών Κέντρων (ΔΚ).

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Γιατρών Εργαστηριακής Διάγνωσης Μικροβιολογίας Κυτταρολογίας και Παθολογικής Ανατομίας (ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ) με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τα ΔΚ που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση στις 3.6.1997. Η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ οργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 12.7.1997, δημόσια συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", ώρα 9.30 πμ, με θέμα την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΔΚ, επισημάνθηκε στη συνέντευξη, υπονομεύει και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα καθώς ασκείται κερδοσκοπία μέσω των κυκλωμάτων που δημιουργούνται είτε από τους μετόχους είτε τους συνεργάτες των ΔΚ, που απολαμβάνουν μερίδιο διά των ποσοστών επί της αξίας κάθε αναγραφόμενης συνταγής. "Η κυβέρνηση, τονίστηκε, είναι γνώστης αυτής της δόλιας λειτουργίας, όμως φαίνεται ότι είναι και δέσμια των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της υγείας".

Η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ επισήμανε ότι το σχέδιο του ΠΔ περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις που το καθιστούν ευάλωτο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας - και συνεπώς μη εφαρμόσιμο, ενώ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τρία παραρτήματα και επομένως ο διάλογος επί του Προσχεδίου θα είναι αποσπασματικός και ατελής.

Εγιναν ακόμα οι εξής επισημάνσεις για το Προσχέδιο του ΠΔ:

  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ρύθμιση για τους φορείς ΠΦΥ που λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών με το καθεστώς κεφαλαιουχικών εταιριών άλλου Νομικού Προσώπου από αυτό της ιδιωτικής κλινικής, οι οποίες είναι φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Συνεπώς υπάρχουν φορείς ΠΦΥ διαφορετικής νομικής αντιμετώπισης και διαφορετικών ταχυτήτων.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται(νόμος 2071/03) στις ασφαλιστικές εταιρίες να λειτουργούν πολυιατρεία ΠΦΥ υπό μορφή ΑΕ.

Η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ υποστηρίζει ότι για να λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει την Ιατρική Εταιρία για την ομαδική άσκηση της ιατρικής από γιατρούς ομοειδών ή ετεροειδών ειδικοτήτων σαν αποκλειστική μορφή εταιρίας παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ. Το ΠΔ προβλέπει εταιρίες οποιασδήποτε μορφής στις οποίες θα υπάρχει η "ιατρική ευθύνη". Δηλαδή μπορούν να μετέχουν και επιχειρηματίες μέχρι και 49%.

"Ελεύθεροι πελάτες"οι ασθενείς

Με το νομοσχέδιο υγείας, επισημάνθηκε στη συνέντευξη, ο ασθενής που θα χρειαστεί εργαστηριακές εξετάσεις θα μετατραπεί σε "ελεύθερο πελάτη" του ιδιωτικού τομέα.

Και το εξήγησαν με τα εξής στοιχεία: Το ΙΚΑ διαθέτει 94 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα και η ΠΕΕΓΕΔΜΚΠΑ υπολογίζει ότι υπάρχουν και, ακόμα, 60 εργαστήρια άλλων ταμείων. Συνολικώς, δηλαδή, υπάρχουν 160 αιμοληπτικά σημεία σε όλη τη χώρα. Ενα εργαστήριο - στην Ελλάδα υπάρχουν 4.000 εργαστήρια ελευθεροεπαγγελματιών - κάνει 15 αιμοληψίες. Συνολικά, δηλαδή, γίνονται 60.000 αιμοληψίες τη μέρα απ' τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.Αν, όπως επισημάνθηκε, όλοι αυτοί οι ασθενείς κατευθυνθούν - σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης - στα παραπάνω εργαστήρια, είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Ετσι ο ασθενής που έχει ανάγκη τις εργαστηριακές εξετάσεις και δε θα εξυπηρετείται απ' τα Δίκτυα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αναγκαστεί να πληρώσει απ' την τσέπη του τις εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ