Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σε ρόλο "επιμελέστερου" για την ανεργία

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου σπεύδει να εκτελέσει την εντολή της ΕΕ για προώθηση Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, μέσα από τα οποία καταργούνται συλλογικές συμβάσεις και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων

Το όραμα των ανέργων είναι να τους παρέχεται μία ελεημοσύνη, έστω και με τη μορφή της ωριαίας απασχόλησης!

Με οδηγό αυτήν την εξοργιστική αντίληψη η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας προωθεί ένα Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης (ΤΣΑ) στην περιοχή ευθύνης του, για να υλοποιήσει επί της ουσίας τη σχετική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης πρότεινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να εγκρίνει την "εμπλοκή" της νομαρχίας στη διαδικασία προώθησης Τοπικού Συμφώνου για τις δυτικές περιοχές της Αθήνας. Να αναλάβει η νομαρχία την προώθηση του Συμφώνου και τη διαμόρφωση του περιεχομένου του και να έρθει σε επαφή, για το θέμα, με αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως υποστήριξε, η ανεργία και να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι. Να σημειωθεί ότι ΕΕ και κυβέρνηση έχουν "επιλέξει" για την εφαρμογή ΤΣΑ τη ζώνη Κοζάνης - Φλώρινας, τις δυτικές περιοχές Αθήνας - Πειραιά και τους Νομούς Αχαϊας, Μαγνησίας, Δράμας, Ημαθίας και Βοιωτίας.

Με την πρόταση του νομάρχη συμφώνησαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και αυτό, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης, Θ. Κατριβάνος,είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του, πως τα ΤΣΑ είναι "λιγάκι παρηγοριά" για τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Ο προσκείμενος στο ΣΥΝ νομαρχιακός σύμβουλος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Μοίρασμα της φτώχειας

Με την "προοπτική" αυτή αντέδρασε μόνο η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",(ΝΑΣ) τονίζοντας πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αγωνιστεί για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής,τόνισε πως η λογική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας κινείται στην κατεύθυνση να μοιραστεί η φτώχεια και η δυστυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, ώστε σε μία θέση εργασίας να απασχολούνται δύο και τρεις εργαζόμενοι με την αμοιβή του ενός. "Η λογική αυτή, συνέχισε, αποδέχεται τις επιλογές της ΕΕ, που οδηγούν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυτές οι πολιτικές επιλογές είναι που οδήγησαν στο κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας".

Ο ίδιος υπογράμμισε την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης σ' αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις. "Η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, απ' αυτή που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ που θέλει να προσανατολίσει την οικονομία του τόπου στο εμπόριο, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες και τον τουρισμό", είπε.

Σημείωσε πως τα ΤΣΑ αποτελούν νέα, πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Πως προωθούνται από την ΕΕ και την κυβέρνηση και στηρίζονται από το ΣΕΒ για να πάρουν νέα κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές οι βιομήχανοι, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους συνέχεια.

Συμπλήρωσε πως προωθούνται σε περιοχές, απ' όπου πέρασε ο οδοστρωτήρας της ιδιωτικοποίησης. Εκεί, όπου έκλεισαν εργοστάσια, μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις, μεταλλεία και ορυχεία, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των επιταγών της ΕΕ.

"Σ' αυτές τις περιοχές, υπογράμμισε, στην αθλιότητα που διαμορφώνεται εκεί, είναι σίγουρο, κατά την εκτίμηση των αρμοδίων, ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων θα είναι αντικειμενικά αδύναμες. Εκεί σκοπεύουν όλοι όσοι προωθούν αυτή τη διαδικασία και οι παράγοντες του ΣΕΒ. Οι βιομήχανοι, που θέλουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα ωράρια εργασίας, τα ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Είπε, ακόμα, πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μετατραπεί σε στήριγμα των επιλογών της ΕΕ και των επιδιώξεων της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Πως πρέπει να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μόνιμων και σταθερών, για μια πορεία παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας.

"Δε θεωρούμε, επισήμανε, λύση κάποιοι χορτάτοι να πετάξουν ένα κομμάτι ψωμί στους ανέργους, γιατί σ' αυτό αποσκοπούν τα ΤΣΑ. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δε ζητάνε ωριαία ελεημοσύνη. Δουλιά ζητάνε". Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και η Συνθήκη του Μάαστριχτ οδηγούν στη δραστική μείωσή τους και ότι περιθώρια στήριξής τους δεν υπάρχουν στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής γι' αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ