Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
"Ο,τι το καλύτερο" ο αφελληνισμός!

Προκλητική εμμονή Σουμάκη στα μέτρα που πετάνε έξω από το καράβι τούς Ελληνες ναυτεργάτες και διαλύουν το ΝΑΤ! Σφοδρή αντίδραση από την ΠΕΜΕΝ. Συναγερμός στα καράβια ενόψει της απεργίας

"Αυτά τα μέτρα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να εξαγγελθεί"!Ετσι χαρακτήρισε τα "σφαγιαστικά" μέτρα για τη ναυτιλία που εξάγγειλε πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου! Πρόκειται για τα μέτρα που προβλέπουν το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία, απαλλάσσουν από ασφαλιστικές εισφορές τους εφοπλιστές και τινάζουν στον αέρα το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο!

Συνεχίζοντας ο υπουργός, είπε "τα μέτρα αυτά θα δικαιώσουν και μένα και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας"! Δήλωσε επίσης, σχετικά με την απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ, ότι γνώριζε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και κατέληξε λέγοντας: "Πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσουμε ποιοι θέλουν ελληνικές σημαίες και ποιοι όχι. Κάναμε ένα βήμα μπροστά, πράγμα που βελτιώνει και την ανταγωνιστικότητα"!

Στο μεταξύ για πέμπτη βδομάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, κρατώντας και χτες αποκλεισμένες τις πόρτες του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ταυτόχρονα, "συναγερμός" επικρατεί στα πλοία ενόψει της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ για τις 4-5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν από παντού. Χτες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από κλιμάκια ναυτεργατών σε πλοία, για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την οργανική σύνθεση των πλοίων.

"Σατανικής έμπνευσης σχέδιο", που υπαγόρευσαν Κομίτι και Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στον ΥΕΝ, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της τα μέτρα του ΥΕΝ ηΠανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού."Ειλικρινά - τονίζεται στην ανακοίνωση - μόνο ένας άσχετος ή αφελής μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, δηλαδή μειώνω την οργανική σύνθεση, πετώντας τον κόσμο στο μουράγιο και με αυτό αντιμετωπίζω το πρόβλημα της απασχόλησης!".

"Ενα πράγμα - συνεχίζει η ΠΕΜΕΝ - ξεχνάει ή δε γνωρίζει ο υπουργός. Οτι η ΠΕΜΕΝ έχει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής και πάντα στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων. Δε θα επιτρέψει να περάσουν τα μέτρα. Με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας θα αντιπαλέψουμε αυτή την αντιναυτεργατική πολιτική, την τόσο επιζήμια για τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά τους ταμεία, την εθνική οικονομία, το κοινωνικό σύνολο".

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταδικάζει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την καλεί να τα ανακαλέσει. Καλεί, επίσης, τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση και να συντονίσει τον αγώνα. "Δηλώνουμε - τονίζεται - ότι θα σταθούμε αγωνιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών που διεκδικούν την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά ενάντια στις εφοπλιστικές απαιτήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ