Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη των σχέσεων της Εμπορικής με τη θυγατρική της, Ιονική Τράπεζα. Η ανάδοχος εταιρία "Μόνιτορ", θα ερευνήσει τα κοινά σημεία, τις ιδιαιτερότητες, καθώς και τη χρηματοοικονομική διάρθρωση των δυο τραπεζών και θα καταλήξει σε πόρισμα για τις δυνατότητες μεταξύ τους συνεργασίας ή παράλληλης λειτουργίας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Κυμαινόμενο βασικό επιτόκιο 12,5% για απόκτηση στεγαστικού δανείου προσφέρει η Τράπεζα Αττικής. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναπροσαρμόζεται το επιτόκιο των τρεχούμενων λογαριασμών προνομιακού επιτοκίου στο 7,5% για μέσα υπόλοιπα μέχρι 1 εκατ. δρχ. και στο 10,25% για κάθε ποσό κατάθεσης πάνω από 1 εκατ. δρχ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ(1): Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιδηψού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον τοπικό σύλλογο ξενοδόχων. Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γ. Πολίτης, με πρωτοβουλία του οποίου διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια το Φεστιβάλ, εκτιμά ότι η τουριστική κίνηση στα Λουτρά Αιδηψού θα είναι φέτος αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2): Η μεγάλη μείωση του διεθνούς τουρισμού στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασκούμενη συναλλαγματική πολιτική της "σκληρής δραχμής". Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στην οποία διαπιστώθηκε ότι η ζήτηση των ελληνικών τουριστικών υπηρεσιών από τους αλλοδαπούς τουρίστες είναι ευαίσθητη στις μεταβολές της ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος. Εκτίμηση του ΙΤΕΠ είναι ότι η τεχνητή σταθεροποίηση της δραχμής σε σχέση με τα λοιπά νομίσματα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των τουριστών σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σε ανοδική φάση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά το πρώτο εξάμηνο του 1997, με εξαιρέσεις μικρής διάρκειας, και συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 2,8 τρισ. δρχ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 2 τρισ. δρχ. ή 269,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου του 1996 (767 δισ. δρχ.). Ταυτόχρονα, μεγάλη άνοδο κατά 758 μονάδες (53,8%) εμφάνισε στο τέλος του εξαμήνου και ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών, που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, καθώς στο τέλος Ιούνη 1997 έφτασε τις 2.168 μονάδες έναντι 1.410 μονάδων που ήταν στο τέλος του 1996. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, τους πρώτους έξι μήνες του 1997 αντλήθηκαν περίπου 14 δισ. δρχ. από τις δημόσιες εγγραφές 7 νέων εταιριών που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ