ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Ακόμη χειρότερες από τις προβλεπόμενες θεωρείται πως θα είναι οι επιπτώσεις των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της 12ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές με τη συμμετοχή 6.000 συνέδρων.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, μεγάλες αφρικανικές πόλεις (π.χ. σε Νιγηρία, Τανζανία) θα βυθιστούν και η ζωή περίπου 70 εκατ. ανθρώπων θα κινδυνεύσει λόγω της ενδεχόμενης αύξησης του επιπέδου των υδάτων της θάλασσας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι το 40% της χλωρίδας και της άγριας ζωής θα εξαφανιστεί, τουλάχιστον το 5% των καλλιεργειών σε σιτηρά θα καταστραφεί και πως θα καταγραφούν ακόμη περισσότερες περίοδοι ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής (που ήδη πλήττεται δραματικά...), εάν βεβαίως δε ληφθούν πολυποίκιλα μέτρα σε διεθνές επίπεδο.
Ο αντιπρόεδρος της κενυατικής κυβέρνησης Μούντι Αβόρι, κηρύσσοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, σημείωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές εξελίσσονται πλέον σε μία από τις σημαντικότερες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι αξιωματούχοι και σύνεδροι της Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές θα κληθούν να βρουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, δεδομένου ότι το 2012 εκπνέει η ισχύς του Διεθνούς Πρωτοκόλλου του Κιότο σε σχέση με τις προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Φυσικά, με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσει οποιοδήποτε μέτρο, το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλό.