Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ευρεία συνεργασία με αφρικανικές χώρες

ΠΕΚΙΝΟ.- Δεκάδες Κινέζοι και Αφρικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 49 χώρες της λεγόμενης «Μαύρης ηπείρου» συμμετείχαν στις εργασίες του τρίτου φόρουμ σινο-αφρικανικής συνεργασίας που πραγματοποιείται από χτες και έως την ερχόμενη Κυριακή στο Πεκίνο. Η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Γου Γι, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών χαρακτήρισε τη σινο-αφρικανική διάσκεψη ως την «κίνηση-κλειδί» Κίνας και Αφρικής για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους παραδοσιακών σχέσεων φιλίας. Υπογράμμισε τη σημασία του σινοαφρικανικού διαλόγου ως «συλλογικού μηχανισμού» για τη διεύρυνση κοινών συμφερόντων και αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως σημειωθούν στην πορεία αύξησης της διμερούς συνεργασίας.

Ο Σεγιούμ Μεσρίν, υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας (που συμπροεδρεύει του σινο-αφρικανικού φόρουμ), επισήμανε απ' την πλευρά του την πολύπλευρη υποστήριξη της Κίνας στον αγώνα αφρικανικών χωρών έναντι της αποικιοκρατίας σημειώνοντας το σεβασμό του Πεκίνου στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Την πρώτη μέρα εργασιών της σινοαφρικανικής διάσκεψης εγκρίθηκε το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης που στηρίζεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Ζινχουά») στο τετράπτυχο «φιλία, ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη».

Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Αφρικής τετραπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία φθάνοντας πέρσι τα 40 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο του σινο-αφρικανικού φόρουμ που ξεκίνησε το 2000, το Πεκίνο διέγραψε χρέη ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αναπτυσσόμενων αφρικανικών χωρών και μηδένισε τους δασμούς στις εισαγωγές 190 κατηγοριών αφρικανικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ