Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΛΑΡΚΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Καθημερινή αναμέτρηση ακόμα και με το θάνατο

Ενας ακόμα εργάτης τραυματίστηκε χτες - ο δεύτερος μέσα σε οκτώ μέρες - αναδεικνύοντας πόσο χαμηλά αποτιμούν την ανθρώπινη ζωή το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του

Το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 8 μέρες καταγράφτηκε χτες στο κάτεργο της ΛΑΡΚΟ
Το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 8 μέρες καταγράφτηκε χτες στο κάτεργο της ΛΑΡΚΟ
Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση ανάμεσα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ καθώς μία μόλις βδομάδα μετά το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στην εντατική ένα συνάδελφό τους, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος νοσηλεύεται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση, ένας ακόμα εργαζόμενος χτες το πρωί τραυματίστηκε σοβαρά μετά από υποχώρηση τμήματος σάπιου αγωγού στον οποίο δούλευε. Σαν χτες, το 1979, είχαν σκοτωθεί έξι άτομα από μια έκρηξη στο μηχανουργείο...

Ο Ιουλάν Σπάο, από τη Ρουμανία, περίπου 50 χρόνων, ενώ χτες το πρωί καθάριζε κάτω από ένα φίλτρο, εγκλωβίστηκε μετά την υποχώρηση τμήματος (λόγω του βάρους) του σάπιου αγωγού με διάμετρο περίπου 1,5 μέτρο. Ο εργάτης υπέστη θλάση στο θώρακα και εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα καθώς μέσα από το συγκεκριμένο αγωγό περνάνε δηλητηριώδεις ουσίες που προέρχονται από την καύση πρώτων υλών (λιγνίτης, ξυλίτης, κάρβουνο, κτλ.). Ο εργαζόμενος δούλευε για την εργολαβική εταιρεία «ΜΕΣΚΑ», την ίδια εταιρεία - κάτεργο που απασχολούσε και τον Λεωνίδα Κάραλη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη έπεσε από ύψος 20 μέτρων! Από το χτεσινό «ατύχημα» κινδύνευσαν έξι ακόμα εργαζόμενοι, ενώ ο κρότος ήταν τόσο ισχυρός που ακούστηκε μέχρι το χωριό της Λάρυμνας.

Εργαζόμενοι είχαν επισημάνει με έγγραφό τους στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ την ανάγκη να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος αγωγός, χωρίς να εισακουστούν. Οι κίνδυνοι «ατυχημάτων» για το μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό αυξάνονται καθημερινά. Μόλις προχτές, τρεις εργαζόμενοι σε συνεργείο της «ΤΕΚΝΟΣΤΥΛ» αναγκάστηκαν ν' ανέβουν σε ύψος 30 περίπου μέτρων για να δουλέψουν στην τσίγκινη σκεπή του τμήματος χαλυβουργίας και οι επικίνδυνες εργασίες σταμάτησαν μόνο μετά από την επίμονη διαμαρτυρία συνδικαλιστών του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Την ίδια ώρα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), σε πρόσφατη συνεδρίασή της χαρακτήρισε το «ατύχημα» της περασμένης Τετάρτης «ατυχές περιστατικό»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχει μόνιμα μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο γιατρός εργασίας. Το χτεσινό ατύχημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να δυναμώσουν τον ενωμένο ταξικό αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org