Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «κόπρος του Αυγεία»

Τούτες τις μέρες, που οι μαθητές βρίσκονται στις επάλξεις της μάχης για δημόσια, δωρεάν Παιδεία, η τηλεόραση έχει μετατραπεί σε «κτίριο της Μπουμπουλίνας». Δημοσιογράφοι δελτίων ειδήσεων, πρωινών και νυχτερινών δημοσιογραφικών εκπομπών, μιμούνται το Μαστοράκη, αυτόν που μετά το χτύπημα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, έκανε τη διαβόητη εκπομπή διαπόμπευσης του ηρωικού ξεσηκωμού μέσω της τότε τηλεόρασης της ΥΕΝΕΔ.

Εχουν αναλάβει το ρόλο «ανακριτών» και σε συνδρομή τους σπεύδουν παρουσιάστριες κουτσομπολίστικων μεσημεριανών κι απογευματινών εκπομπών για να κατασυκοφαντήσουν τους αγώνες. Σαν λυσσασμένα σκυλιά, σαν αιμοβόρες ύαινες, ορμούν στους αγωνιζόμενους μαθητές. Οπου τους βρουν, τους επιτίθενται. Με μανία. Με μίσος.

Τους καλούν στην τηλεόραση να τους «βασανίζουν». Με ύφος Μπάμπαλη, φωνάζουν: «Γιατί κάνετε καταλήψεις;». Με «κοψιά» Λάμπρου, ουρλιάζουν: «Ποιος σας έβαλε;» Εκτοξεύουν εναντίον τους αστήρικτες κατηγόριες, ρίχνουν μπηχτές για την ηθική τους, πετούν υπονoούμενα για την αξιοπρέπειά τους. Προσπαθούν να τους παγιδεύουν, να τους προβοκάρουν. Κι όταν πάνε ν' απαντήσουν, να υπερασπίσουν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές, να πουν το δίκιο τους, να εξηγήσουν τα όνειρά τους, τούς «κόβουν» με αγένεια και «τσαμπουκά».

Οργανώνουν εκπομπές για να τους ξεφτιλίσουν. Τους παρουσιάζουν σαν αλήτες, που καταστρέφουν τα σχολεία και παίρνουν ναρκωτικά. Δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν τα καταγγελλόμενα για το σχολείο της Εύβοιας, για να περάσουν την αντίληψη ότι τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε πορνεία. Κι ένας από δαύτους έφτασε στο έσχατο σημείο της καταισχύνης να ρίξει στην τηλεοπτική οθόνη αισχρές «τσόντες», ως μέσο διαπόμπευσης των μαθητών. Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες αυτής της «τσοντοπροβολής» ήταν ένας υπουργός της κυβέρνησης και ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επέλεξαν το ρόλο του δημόσιου «μπανιστιρτζή», για να επικροτήσουν χωρίς ντροπή και δίχως τσίπα το επαίσχυντο έργο της καταρράκωσης των μαθητών από την εκπομπή του δημοσιογράφου, που πουλούσε τη σάπια ηθική που πλασάρουν αυτά τα ίδια τα κανάλια με τα πρωινάδικα και άλλα παρόμοια.

Οι «τηλε-βιαστές» των μαθητών, δεν αποτελούν απλώς το «όνειδος της δημοσιογραφίας». Είναι «απόστημα» που πρέπει να «καθαριστεί» για να μη μολύνει κι άλλους. Είναι «καρκίνωμα» που χρειάζεται, επειγόντως, να αφαιρεθεί, γιατί απειλεί την κοινωνία. Κι αυτή η «γιατρειά» δε θα προέλθει από τ' αφεντικά των ΜΜΕ. Αυτά τέτοιους «δημοσιογράφους» θέλουν στη «δούλεψή» τους και τους πληρώνουν καλά. Ούτε η Πολιτεία θα προστατέψει την κοινωνία από τη «δημοσιογραφική αλητεία». Τη χρησιμοποιεί για να βυθίσει στο «βούρκο» της καπιταλιστικής σαπίλας τη νεολαία που αντιστέκεται. Πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού και της νεολαίας που αρνούνται αυτή τη βαθιά σαπίλα της κοινωνίας των ολίγων.

Ας αναλάβουν, λοιπόν, τη «δουλιά» οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι. Ας γίνει υπόθεση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας η υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της μαθητικής νεολαίας. Ας γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος ο αγώνας για μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού. Κι ας ξέρουν όσοι θα συμμετάσχουν σ' αυτόν ότι δεν αρκεί να φτύνουν στους «τηλεβιαστές» και να «σπάσουν» τις τηλεοράσεις. Χρειάζεται καθημερινή πολύπλευρη ιδεολογική μάχη και πολύχρονη πολιτική πάλη, με καθαρό στόχο και σαφή προοπτική. Ας μη λείψει κανείς από τους ανθρώπους του μόχθου, από τη νεολαία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ