Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σταθερή προσήλωση στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΗΠΑ

ICON

Η προσήλωση στο «άρμα» των επιδιώξεων της ΕΕ και των ΗΠΑ αποτελεί τον «μπούσουλα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επιβεβαίωσε και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, η παρουσία μας στην ΕΕ αποτελεί το θεμελιώδες στήριγμα της διεθνούς θέσης της χώρας μας, της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομικής και αναπτυξιακής δυναμικής μας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας στους μεγάλους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς» και «αναβαθμίζουμε τη συνεργασία και συσφίγγουμε τις ιστορικά φιλικές σχέσεις μας, τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς μας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός σημείωσε οι «ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που αναπτύσσουν για την προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα», εξαίροντας την επικείμενη είσοδο στην ΕΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Επίσης σημείωσε ότι «προχωρούμε στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με χώρες της Ασίας, που βγαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή. Με τις επισκέψεις μας στην Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά και τις συνεχείς διαβουλεύσεις που έχουμε, δρομολογούνται νέες και δυναμικές μορφές συνεργασίας».

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πρωθυπουργικής ομιλίας. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τη σταθερή κυβερνητική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «επιμένουμε σταθερά και ανυπόκριτα στη στρατηγική της ευθύνης και της καλής γειτονίας. Εφαρμόζουμε, με συνέπεια, αλλά και χωρίς εκπτώσεις, πολιτικές που αποβλέπουν στη σταδιακή βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σημείωσε ότι «ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μια νέα προοπτική ειρήνης και συνεργασίας. Μια Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά στο κεκτημένο, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και για το λαό της, αλλά και για τους γείτονές της». Οσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία, επισήμανε πως «είναι μακρά και δύσκολη», ενώ «στηρίζεται σε συγκεκριμένα, δεσμευτικά κείμενα. Αυτός είναι ο δρόμος. Και ο δρόμος αυτός δεν αλλάζει. Ενα χρόνο μετά, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα αν η Τουρκία, στο πρώτο αυτό στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους "25". Αναγνωρίζεται, γενικά, ότι πράγματι έγιναν ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η, έως τώρα, συμπεριφορά της Τουρκίας υπολείπεται των δεσμεύσεών της. Οτι υπάρχει δυσκινησία στο δρόμο των αλλαγών και των προσαρμογών που απαιτούνται».

Ειδικά για το θέμα του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης πως «επιμένουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι λειτουργική και δημοκρατική. Διότι, αν δεν είναι λειτουργική, δε θα είναι βιώσιμη. Κι αν δεν είναι βιώσιμη, δε θα είναι λύση».

Ο Κ. Καραμανλής έκανε ξεχωριστές αναφορές στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Ειδικά για το θέμα της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε τη σύμπλευση της χώρας με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι «η Ελλάδα ήταν παρούσα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πρόσφατης κρίσης στη Μ. Ανατολή ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και ότι «συμμετέχουμε, με ναυτική μονάδα, στη διεθνή δύναμη, που συγκροτήθηκε με Απόφαση του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης». Οσον αφορά το θέμα του Κοσσόβου, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε πως «ενθαρρύνουμε τις συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του, ώστε να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση, αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ