Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μια προσπάθεια να προβληθούν ως... καλύτεροι διαχειριστές των αδιεξόδων που προκαλεί η ενσωμάτωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ επιδόθηκαν, χτες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησής του στην ίδια ακριβώς πορεία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροχή «λευκής επιταγής» προς την Τουρκία, ενόψει της ένταξής της στην ΕΕ.

Αντίθετα, από την πλευρά του ΚΚΕ αμφισβητήθηκαν στη βάση τους οι πολιτικές επιλογές που ακολουθούνται. «Τι μας ωφέλησε η πολιτική που ακολουθείται;» έθεσε εξαρχής το ρητορικό ερώτημα με την ομιλία της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι αυτή συνίσταται στο ότι η Ελλάδα είναι «δεδομένος σύμμαχος και εταίρος» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οπως επισήμανε, δεν έχει γίνει δεκτή καμία ελληνική θέση τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, την ίδια ώρα που το υποτιθέμενο «κοινοτικό κεκτημένο» δε βρίσκει καμία εφαρμογή ούτε στο θέμα της Κύπρου ούτε και στα θέματα του Αιγαίου, ενώ το «διεθνές δίκαιο» γίνεται «λάστιχο» στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Αλέκα Παπαρήγα απαίτησε την απαγκίστρωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιδιώξεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο Αλ. Αλαβάνος εμφανίστηκε σύμφωνος με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επαναφέροντας τις αυταπάτες περί μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης - αντίπαλο των ΗΠΑ. Στη συζήτηση παρενέβη και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ