Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αλλαγές έρχονται, αλλαγή πολιτικής δεν έρχεται

Επαναφέροντας το σύνθημα «αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ, θα αλλάξουμε την Ελλάδα» που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου μετά την εκλογική ήττα του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές του 2004, επιχείρησε το προηγούμενο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη να θέσει τέρμα στην «εσωστρέφεια» που κυριάρχησε στο κόμμα του την προηγούμενη βδομάδα.

Το εφεύρημα της «αλλαγής» που αρχικά χρησιμοποιήθηκε παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του 2005, ήρθε τότε να προστεθεί στο οπλοστάσιο εξαπάτησης του λαού για να... πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε «νέα εποχή» και συγχρόνως να συγκαλύψει την πλήρη ταύτιση στη στρατηγική πολιτική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για την προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών».

Σήμερα και μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα των οποίων προκάλεσαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού δεν κατάφερε να υποκλέψει στο βαθμό που επιθυμούσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια, το σύνθημα επανήλθε στην επικαιρότητα με τον Γ. Παπανδρέου αυτή τη φορά να προαναγγέλλει αλλαγές στο κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ. Πίσω από τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις «επιλογές των προσώπων» στις τοπικές εκλογές, οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, κρύβεται η πλήρης σύμπνοια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην «ανάγκη» να παρουσιαστούν με «σαφήνεια» οι προγραμματικές θέσεις του κόμματός τους.

Θέσεις που μέσα από «διαφορετικές» προσεγγίσεις, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι πρέπει να κινούνται στην πολιτική πρόταση της στήριξης και προώθησης μιας «νέας γενιάς διαρθρωτικών αλλαγών». Τις «βαθιές τομές» που τονίζει σε κάθε ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου ότι χρειάζεται η χώρα και οι οποίες, όπως ο ίδιος είχε επισημάνει στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμοστούν «στις εργασιακές δομές και σχέσεις, το χρόνο και το είδος της εργασίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές», με συνεντεύξεις τους στο φιλικά προσκείμενο προς το ΠΑΣΟΚ Τύπο προσυπέγραψαν και κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Με συνεντεύξεις τους στην («Ελευθεροτυπία», στο «Βήμα» και το «Εθνος») τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για ένα δήθεν νέο ιδεολογικό πλαίσιο που πρέπει να επικυρώσει το ΠΑΣΟΚ μέσα ακόμα και από την πραγματοποίηση ενός «προγραμματικού συνεδρίου», που στην ουσία θα επικυρώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι παραμένει προσηλωμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου συνεχίζοντας την ταξική πολιτική προάσπισης των συμφερόντων του.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «ανανέωση, ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού προφίλ». Οπως είπε ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσει σε μια «τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα», «εκσυγχρονισμός πολιτικών θέσεων» και «επεξεργασμένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αν. Διαμαντοπούλου, η οποία αφού ανέφερε ότι «ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει πλαίσιο θέσεων για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι στη φάση εξειδίκευσης των προτάσεών του και αποσαφήνισης του πολιτικού στίγματος» υπογράμμισε: «Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει ότι είναι αποφασισμένο και έτοιμο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, σε όλους του κρίσιμους τομείς». Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζήτησε ...«πολιτιστική επανάσταση». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, από την πλευρά δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα κινητοποιεί τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στη βάση ενός νέου συμβολαίου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Οτι το ΠΑΣΟΚ κινείται ακριβώς στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση και ότι επιχειρεί μέσα από «συνθήματα» να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης τονίζοντας: «Παλαιότερα η πύκνωση των ιδεολογικών και προγραμματικών μηνυμάτων του ΠΑΣΟΚ έγινε με το αίτημα αρχικά της "αλλαγής" και μετά του "εκσυγχρονισμού", σήμερα απαιτείται κάτι ανάλογο»...

Πίσω λοιπόν από τις «προσωπικές» αντιπαραθέσεις υπάρχει κοινή γραμμή στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η κοινή διαπίστωση του Γ. Παπανδρέου και του Ευαγ. Βενιζέλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Παιδεία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτες από τη Γενεύη δήλωσε ότι χρειάζονται «σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας», ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδέει την εργασία με την Παιδεία» και ο Ευαγ. Βενιζέλος για την πρόταση που θα απαντάει στο «πώς θα διασυνδέεται το εκπαιδευτικό πρόβλημα με το αναπτυξιακό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ