Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γη και ... πολιτισμός στο κεφάλαιο

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» θέλει να αλώσει τον Πολιτισμό

«Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ προχωρημένες σκέψεις για το κτιριακό της Λυρικής, έχει καταλήξει τι θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις, τις οποίες θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εν ευθέτω χρόνο», δήλωνε στις 2/10 ο υπουργός Πολιτισμού. Ομως, οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις δεν έγιναν από τον πρωθυπουργό, αλλά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»!

Πριν καν συμπληρωθεί μήνας, το ίδρυμα με ολοσέλιδη καταχώρισή του στις κυριακάτικες εφημερίδες ανακοίνωσε την πρόθεσή του «να συνεργαστεί με την Πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα Φαλήρου, σε έκταση περίπου 200.000 τ.μ., με τις πλέον σύγχρονες, διεθνείς προδιαγραφές». Οχι μόνο Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και Εθνική Βιβλιοθήκη, που όπως αναφέρει «θα περιλαμβάνει την Εθνική Συλλογή, την αναδρομική και την τρέχουσα Εθνική Βιβλιογραφία και πολλούς άλλους τίτλους της υπάρχουσας Βιβλιοθήκης», αλλά και Πολιτιστικό - Εκπαιδευτικό Πάρκο προτίθεται να φτιάξει το Ιδρυμα, βαφτίζοντας μάλιστα τα «εθνικά έργα» με τ' όνομα του μεγαλοεφοπλιστή. Αυτή την πρόθεση, μάλιστα, μετέφερε και επισήμως την περασμένη Παρασκευή στον πρωθυπουργό ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, Επ. Φαρμάκης, αν και οι διεργασίες για το θέμα ξεκίνησαν εν κρυπτώ εδώ και καιρό. Στις 16 Μάρτη προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τη συμβουλευτική επιτροπή του Ιδρύματος, ενώ ακολούθησε συνεργασία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με το Ιδρυμα και το Δήμο Καλλιθέας για τη χωροθέτηση των έργων (στον παλιό Ιππόδρομο) και την αντιμετώπιση πολεοδομικών θεμάτων. Για τη φόρμουλα, δηλαδή, εκχώρησης μιας περιοχής - φιλέτο στον εφοπλιστικό όμιλο.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού «σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη, με τη συνεργασία του Ιδρύματος και αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ Πολιτείας και Ιδρύματος».

Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση έχει «κλείσει» και ότι το μόνο που μένει είναι το τυπικό μέρος... Και μόνο η επωνυμία «Σταύρος Νιάρχος» που θα συνοδεύει και τα τρία έργα μαρτυρά το ρόλο που πρόκειται να παίξει το «κοινωφελές» ίδρυμα σ' αυτά. Δεν του εκχωρείται μόνο μια τεράστια έκταση, που με νόμο έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος και θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής. Ουσιαστικά του εκχωρούνται και δύο μεγάλοι κρατικοί Οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα φέρουν πλέον τη βούλα του «ευεργέτη»... Αν το Ιδρυμα ήθελε να ενισχύσει τον πολιτισμό μας θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να απαιτεί αυτές τις εκχωρήσεις, που προϊδεάζουν για ενδεχόμενη αλλαγή ακόμη και του χαρακτήρα των δύο κρατικών οργανισμών. Δωρεά με ξένα κόλλυβα κάνει το ίδρυμα, με νεκροθάφτη την κυβέρνηση. Εκείνο που ενταφιάζεται είναι το «σώμα» του πολιτισμού μας προς όφελος του κεφαλαίου, το οποίο εφευρίσκει τρόπους για μεγαλύτερα κέρδη και παρέμβαση. Σ' ένα πολιτιστικό τοπίο, που μέχρι τώρα δεσπόζει το καλοπροικισμένο με δημόσιο χρήμα Μέγαρο Μουσικής, νέοι αυτόκλητοι Μαικήνες κάνουν την εμφάνισή τους. Η νέα «ευεργεσία» δείχνει ότι πλέον μεθοδεύεται μια ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση του πολιτισμού μας, μουσικού και πνευματικού στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες για το λαό μας επιπτώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και αρχαιολογικό «ναι» στην εκχώρηση στο κεφάλαιο(2010-10-07 00:00:00.0)
Εκχώρηση ...εν κρυπτώ(2009-05-31 00:00:00.0)
Εν κρυπτώ κυβερνητική συμφωνία με το Ιδρυμα «Νιάρχος»(2009-04-08 00:00:00.0)
Σύμβαση εκχώρησης στο κεφάλαιο(2009-03-24 00:00:00.0)
Απάτης... «πολιτιστική ευεργεσία»(2008-07-19 00:00:00.0)
Διπλό έγκλημα κατά περιβάλλοντος - πολιτισμού(2007-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ