Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκρέμισαν το μισητό σύμβολο

Στις 25 Ιούλη αγωνιστές του ΠΑΜΕ γκρέμισαν το άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, σύμβολο υποτέλειας που στήθηκε εδώ και πολλά χρόνια στην καρδιά της χώρας μας, την Αθήνα, που γέννησε τη δημοκρατία. Ηταν μια κίνηση συμβολική, καθώς κείνη την ώρα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έσπρωξαν το στρατό του Ισραήλ να χτυπήσει το λαό του Λιβάνου. Ο Τρούμαν, καθώς και οι απόγονοί του, συμβολίζει, όχι μόνο για το λαό μας αλλά και για άλλους λαούς, το μίσος, την έχθρα τους πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά των λαών. Η πράξη αυτή των συμπατριωτών μας του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ δείχνει την αντίθεση στην πολιτική και ταχτική των ιμπεριαλιστών της Νέας Τάξης Πραγμάτων, καθώς και την Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται στα απάνθρωπα σχέδιά τους.

Είναι πολύ φυσικό ο κάθε Ελληνας πατριώτης που αγαπά και σέβεται την εθνική του υπόσταση, να νιώθει ντροπή και αγανάκτηση βλέποντας το μισητό άγαλμα του πατέρα του ατομικού όπλου, Τρούμαν, στο κέντρο της πρωτεύουσάς του. Η επανατοποθέτηση, μέσα στο σκοτάδι της καλοκαιρινής νύχτας, στις 6/8/1987, από τους υποτακτικούς, ακριβώς στην 42η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα, ήταν πρόκληση για το λαό μας, που με το ομώνυμο «δόγμα Τρούμαν» πλήρωσε ακριβά με αίμα και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές κατά τον εμφύλιο πόλεμο και μεταπολεμικά. Η αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική Ελλάδα ποτέ δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το μόρφωμα αυτό της υποτέλειας. Γι' αυτό το γκρέμισμά του, για άλλη μια φορά και ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που δίκαια εναντιώνονται στα σχέδια των ΗΠΑ για μια «νέα Μέση Ανατολή», εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Οι λαοί δεν ξεχνούν πως ο Χ. Τρούμαν - όργανο της διεθνούς αντίδρασης - χρησιμοποίησε δύο ατομικές βόμβες, τον Αύγουστο του 1945 κατά των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τα τόσο καταστροφικά αποτελέσματα. Στις 19 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από τη μαύρη εκείνη επέτειο της ρίψης των βομβών και ενώ ο Β' παγκόσμιος πόλεμος είχε λήξει, ουσιαστικά. 61 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με το Ισραήλ δείχνουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο. Καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες θύματα, κατοχή του Αφγανιστάν και Ιράκ, σφαγή των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, τρομοκρατία και δολοφονίες σε βάρος κρατών και λαών, καθώς και κινημάτων με πρόσχημα την «τρομοκρατία», προκειμένου να προωθήσουν τα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι Ελληνες, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Και η κυβέρνηση Καραμανλή δε θα πρέπει να συνεχίσει την υποτακτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων...

Με σ. εκτίμηση

ΜΑΙΡΗ ΖΙΩΓΑ, αντιστασιακή


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ