Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Βολική έκρηξη» για τον Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Είκοσι τρεις πολίτες και στρατιώτες, τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος το πρωινό της Πέμπτης στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που γειτνιάζει με την Ανώτατη Σχολή Πολέμου «Νουέβα Γρανάδα» στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη.

Μία ημέρα μετά, και παρά το γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) και για το λόγο αυτό «αναστέλλει τις συνομιλίες με τις FARC για την ανθρωπιστική ανταλλαγή των κρατουμένων» και θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις ασφαλείας.

Καθώς φαίνεται, αυτή η έκρηξη ήταν «δώρο εξ ουρανού» για τον Ουρίμπε, που από την προηγούμενη εβδομάδα οι FARC έχουν καταγγείλει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει τις συνομιλίες και την ανταλλαγή των κρατουμένων και αναζητά δικαιολογίες για να μην προχωρήσει στη συμφωνία. Εξάλλου, η ξαφνική «ειρηνευτική» στροφή του Ουρίμπε δύσκολα έπειθε, καθώς η πολιτική της «δημοκρατικής ασφάλειας», δηλαδή του βρώμικου πολέμου ενάντια στις ανταρτικές οργανώσεις και το λαϊκό κίνημα, εντείνεται. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση -ομπρέλα 166 μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αναφέρει ότι συνολικά 11.084 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από τον Ιούλη του 2002 έως τον Ιούνη του 2006, δηλαδή στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Αλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία της Κολομβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ