Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Φουντώνει η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καμπάνια αλληλεγγύης με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας που η τσεχική κυβέρνηση στις 12 Οκτώβρη απαγόρευσε τη δράση της.

Η ΚΝΕ οργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Μια σειρά νεολαιίστικες οργανώσεις, αλλά και κόμματα έχουν αποστείλει ανακοινώσεις καταγγελίας και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους νέους Tσέχους κομμουνιστές.

Συγκεκριμένα, το ΚΣ της ΕΔΟΝ, με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων τονίζει πως η απόφαση αυτή «στρέφεται πρώτιστα κατά της δημοκρατίας και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών», ενώ θεωρεί πως απώτερος στόχος είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας. Επισημαίνει μάλιστα πως «παρόμοια φαινόμενα καταδίκης κομμουνιστών εξαιτίας της ιδεολογίας τους, ποινικοποίησης των οργανώσεων και των δραστηριοτήτων τους, απαγόρευσης και φυλάκισης μελών ή εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη».

Η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας με ανακοίνωσή της καταδικάζει την αντιδημοκρατική ενέργεια της τσεχικής κυβέρνησης και ανακοινώνει πως θα προβεί σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενώ επισημαίνει ότι «αυτή η αντιδημοκρατική και αντικομμουνιστική εκστρατεία, υπό τον μανδύα της αντιτρομοκρατίας επιδιώκει την ποινικοποίηση των κομμουνιστών και της δράσης τους» και «στοχεύει να χτυπήσει το κομμουνιστικό κίνημα και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των λαών». Και ανάμεσα στα άλλα δηλώνει πως θα συμμετάσχει, μαζί με άλλες κομμουνιστικές νεολαιίστικες οργανώσεις στις 27-29 Οκτώβρη στην 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα.

Οι Κολεκτίβες των Νέων Κομμουνιστών της Ισπανίας δηλώνουν αλληλέγγυες με την ΚΕΝ και τονίζουν πως «δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός» αναφέροντας την εκστρατεία ποινικοποίησης του κομμουνισμού στην Ευρώπη, με το μνημόνιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η απόφαση «ξεσκεπάζει την αστική δημοκρατία και όσους τη στηρίζουν» και ανοίγει τη διαδικασία ενίσχυσης του αυταρχισμού και της περικοπής των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας αποστέλλει μήνυμα αλληλεγγύης στην ΚΕΝ και μεταξύ άλλων τονίζει: «στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αντικομμουνιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη: μπορείτε να μας απαγορεύσετε, να μας διώξετε και να μας απειλήσετε, όμως ο κομμουνισμός δε θα πεθάνει ποτέ».

Οι Νέοι για τον Σοσιαλισμό του Μεξικού μεταξύ άλλων, ζητούν «να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα της ΚΕΝ, να αναγνωριστεί ως νόμιμη οργάνωση που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών της Αργεντινής εκφράζει με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη της στην ΚΕΝ και αναγγέλλει καμπάνια συμπαράστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας με ανοιχτό γράμμα του στην Προεδρία της ΕΕ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ ζητά από την Προεδρία να πάρει μέτρα ενάντια στην παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαιτεί από την τσεχική κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, με γράμμα - καταγγελία του προς τον Τσέχο πρεσβευτή διαμαρτύρεται για τη συγκεκριμένη απόφαση. Τη διαμαρτυρία αυτή θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας ζητά από τις τσεχικές αρχές να ανατρέψουν την απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιωμένες αρχές κάθε κράτους δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ