Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκτός ελέγχου σιιτικές και σουνιτικές πόλεις

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον συγκρούσεις σημειώνονται και μεταξύ ανεξέλεγκτων αντίπαλων σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σκληρότατες μάχες μαίνονταν χτες στη νότια πόλη Αμάρα, όπου από την Πέμπτη σιίτες παραστρατιωτικοί συγκρούονται με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Σιρουάν αλ Ουαέλι μετέβη στην περιοχή κατ' εντολή του πρωθυπουργού αλ Μάλικι και διέψευδε τις πληροφορίες ότι η πόλη ελέγχεται από το «στρατό του Μεχντί» που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι βρετανικές δυνάμεις που έχουν αποχωρήσει στην περίμετρο της πόλης, από τον Αύγουστο. Μέχρι το απόγευμα, ο απολογισμός ήταν 15-25 νεκροί και 90 τραυματίες.

Αφορμή για τις συγκρούσεις φέρεται να είναι η δολοφονία του τοπικού επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας και σημαίνοντος στελέχους της έτερης σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας «Μπαντρ» που πρόσκειται στο «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Ακολούθησαν αντίποινα κατά του στρατού του Μεχντί και το χάος γενικεύτηκε. Εκκληση ηρεμίας απηύθυναν στελέχη και των δύο σιιτικών οργανώσεων, άνευ αποτελέσματος. Αναλυτές εκτιμούσαν πως είναι η σαφέστερη απόδειξη ότι, πλέον, μεγάλο κομμάτι σιιτών παραστρατιωτικών δεν ελέγχεται από τις θρησκευτικές και πολιτικές ηγεσίες τους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Συναγερμός έχει σημάνει και στο Μπάλαντ, μετά από ένα 24ωρο ηρεμίας, λόγω της δολοφονίας 9 πολιτών από επίθεση με όλμους και τη φημολογούμενη επιδρομή σιιτών παραστρατιωτικών κατά δύο γειτονικών σουνιτικών χωριών. Την ίδια ώρα, στις πόλεις Χακλανίγια, Χαντίθα, Μπάνι Νταχέχ και Ρουάχ, στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ, σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες παρήλαυναν με πλήρη οπλισμό, διακηρύσσοντας ότι κήρυξαν 6 ιρακινές επαρχίες ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος. Ανάλογη παρέλαση έγινε στο Ραμάντι την Πέμπτη.

Μαζικές μετακινήσεις

Περισσότεροι από 745.000 Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εντός Ιράκ, από την αμερικανική εισβολή μέχρι σήμερα. Περισσότεροι από τους μισούς το έχουν πράξει τους τελευταίους 8 μήνες εξαιτίας της κλιμακούμενης θρησκευτικής βίας. Αυτό ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι, αν συνυπολογιστούν και οι 800.000 εσωτερικοί πρόσφυγες επί Σαντάμ, στο Ιράκ υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι εσωτερικά και άλλο 1,6 εκατομμύριο πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους επέμεινε, χτες, ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα δε θα ηττηθούν στο Ιράκ», παρά τον παραλληλισμό που ο ίδιος έκανε με τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Ο Μπους παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» και υποστήριξε ότι θα «γίνουν διαβουλεύσεις με τους στρατιωτικούς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής τακτικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ