Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με μεγαλύτερη μαζικότητα και ενθουσιασμό

Στις 11 το πρωί στα Προπύλαια το αγωνιστικό τους ραντεβού σήμερα στην Αθήνα

Το δικό τους παλμό, τη ζωντάνια και τη μαχητικότητά τους αναμένεται να προσδώσουν οι μαθητές με τη μαζική παρουσία τους στα σημερινά συλλαλητήρια για την Παιδεία. Στην Αθήνα έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, για να συναντηθούν και να διαδηλώσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, για να απαιτήσουν σχολείο που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει, για να βροντοφωνάξουν όχι στο αντιδραστικό πόρισμα που «παρήγγειλε» η κυβέρνηση σε άλλη μια «επιτροπή σοφών» για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καθίσταται πλέον δύσκολο να μετρηθούν τα εκατοντάδες σχολεία που μπαίνουν στο «χορό» των καταλήψεων, μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και συλλογικές αγωνιστικές αποφάσεις. Ο «χάρτης» των σχολείων έδειχνε ότι σχεδόν όλα τα σχολεία που «έκλεισαν» την προηγούμενη βδομάδα, άρχισαν και χτες νέα βδομάδα κατάληψης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που είναι σε άμεση συνεννόηση με συντονιστικά και σχολεία όλης της χώρας, οι καταλήψεις πανελλαδικά φτάνουν στις 600. Στην Αθήνα τα υπό κατάληψη σχολεία ξεπερνούν τα 250, στον Πειραιά προσεγγίζουν τα 50, στην Πάτρα φτάνουν τα 31 (συνολικά στην Πελοπόννησο ξεπερνούν τα 60) και ο αγώνας όσο πάει και φουντώνει!

Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι μαθητές συζητούν κι αποφασίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ενθουσιασμό απ' ό,τι την προηγούμενη βδομάδα για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Χαρακτηριστική είναι και η σχετική συζήτηση που γίνεται στην ιστοσελίδα των συντονιστικών (www.syntonistiko.gr) γύρω από τα αιτήματα του αγώνα και τις διαθέσεις των μαθητών. Η συζήτηση αντανακλά την αποφασιστικότητα ότι οι μαθητές θέλουν να βγουν από αυτό τον αγώνα νικητές! Εκεί παράλληλα εκφράζεται και η αλληλεγγύη των απεργών εκπαιδευτικών στους μαθητές τους, αλλά και των φοιτητών - σπουδαστών, κάποιοι από τους οποίους έχουν ανάλογη εμπειρία από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1998.

«Μπράβο σε όλα. Για τη δυναμικότητά σας, για την ιστοσελίδα σας, για τις απαντήσεις σας», τους γράφει ένας απεργός δάσκαλος από την Πάτρα. «Τα παιδιά ήταν εντυπωσιακά. Είχαν πάρει αποφάσεις από την προηγούμενη Παρασκευή και σήμερα το πρωί όταν πήγαν να κλείσουν το σχολείο, πήγα να τα δω από κοντά και τα χάρηκα! Τους έβγαλα φωτογραφίες από το κινητό όταν κρεμούσαν το πανό τους», μας λέει χαρακτηριστικά ένας γονιός από τη Ν. Ιωνία.

Μέσα από τη συλλογική συζήτηση και τις μαζικές τους αποφάσεις οι μαθητές αποκρούουν τις προβοκάτσιες περί υποκίνησης και διαμορφώνουν μόνοι τους τα αιτήματα, τις μορφές πάλης και το συντονισμό τους.

Αύριο Πέμπτη, προχωρούν σε Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην Γκράβα. Αναμένεται να συμμετάσχουν μαθητικά συντονιστικά από 26 πόλεις. Παράλληλα, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και Πειραιά έχουν προγραμματίσει μαθητική συναυλία στις 28 του Οκτώβρη και νέα μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 3 του Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθητικός ξεσηκωμός σε πάνω από 30 πόλεις!(2015-11-03 00:00:00.0)
Μπλοκάρουμε τα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή μας!(2012-10-03 00:00:00.0)
Δυναμικές αγωνιστικές διεργασίες σε όλη την Ελλάδα(2008-10-10 00:00:00.0)
Συντονισμός και πολύμορφες πρωτοβουλίες(2008-10-09 00:00:00.0)
Στο δρόμο για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει(2007-11-06 00:00:00.0)
Οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους(2006-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ