Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο για τον Μίκη

Ο μεγάλος δημιουργός παρατηρεί τα εκθέματα στο μουσείο, που φιλοξενείται στο παλιό σχολείο της Ζάτουνας

Eurokinissi

Ο μεγάλος δημιουργός παρατηρεί τα εκθέματα στο μουσείο, που φιλοξενείται στο παλιό σχολείο της Ζάτουνας
«Πιστεύω πως αυτός ο χώρος θα γίνει μια πηγή όπου θα αναβλύζει το νερό που θα θρέφει το όνειρο, γιατί το όνειρο θέλει θυσίες και πολλές φορές και αίμα», τόνισε ο Μ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στο «Μουσείο - Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης», που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, τον τόπο όπου ήταν εξόριστος στη διάρκεια της δικτατορίας ο μεγάλος δημιουργός. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου τόσο από τις γύρω περιοχές, αλλά και από όλη την Ελλάδα και ο άσχημος καιρός δεν πτόησε κανέναν.

Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον Μίκη, συγκινημένο να αναφέρεται στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον απροσκύνητο, τον Πέρδικα, τον ηρωικό καπετάνιο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο και το όνειρο, για το οποίο πάλεψαν. Οπως είπε, στα δύσκολα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, για τις διώξεις, τους βασανισμούς και τις εξορίες που υπέστησαν χιλιάδες αγωνιστές, «μείναμε για ένα όνειρο. Υπερασπιζόμαστε ένα όνειρο, όταν την ίδια στιγμή οι άλλοι ήθελαν να το σκοτώσουν. Καταλαβαίνετε τι σημασία έχει να υπάρχει, να ζει το όνειρο. Ο βασικός σκοπός του ανθρώπου είναι να διατηρεί με κάθε θυσία το όνειρο και να αγωνίζεται για την πραγματοποίησή του». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μεγαλείο και στη δύναμη του λαού, από τον οποίο «έγιναν και γίνονται όλα, όπως και αυτό το μουσείο», ενώ για την πολιτεία, χαριτολογώντας πικρά, επισήμανε πως «το κέρδος που είχα από αυτή ήταν τα τσάμπα ναύλα σε Ικαρία, Μακρόνησο και τσάμπα φαΐ» και πρόσθεσε: «Δεν οφείλω τίποτα στην πολιτεία. Υπάρχουν εξαιρέσεις που τις τιμώ».

Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν κι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του πολιτιστικού κέντρου.

Το μουσείο, όπως είπε και Τάσος Πετρόπουλος, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μ. Θεοδωράκη - Ζάτουνα», φιλοδοξεί, πέρα από την παρουσίαση μαρτυριών για τη δημιουργία και δράση του Μ. Θεοδωράκη, να αποτελέσει κύτταρο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, μακριά από τους κώδικες της αγοράς και της εμπορευματοποίησης. Νωρίτερα, διαβάστηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από την Μ. Φαραντούρη, τον Δ. Μπάση, τον Γ. Ανδρεάτο, την Γλυκερία, το «Τρίφωνο» και τον Λάκη Χαλκιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ