Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Γυρίζουν κάτι ρέστα του 2005

Δε βγαίνει από τη μύγα προεκλογικό ξίγκι...

Κάτι ρέστα από την παρακράτηση που επέβαλε η ΕΕ στις ψαλιδισμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, έχουν να λαμβάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Στις επιδοτήσεις του 2005 επιβλήθηκε μία παρακράτηση 3% και με βάση τον οριζόντιο κανονισμό της νέας ΚΑΠ, η επιστροφή έπρεπε να γίνει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2006, για το ποσό μέχρι 5.000 ευρώ σε όλους όσοι πήραν επιδοτήσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα έδωσε πίσω με μια μικρή καθυστέρηση... Ομως το θέμα δεν προσφέρεται για τη δημιουργία ψευτοεντυπώσεων, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ως διαχειριστής των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε χτες πως έγινε η επιστροφή της παρακράτησης ή αλλιώς της «δυναμικής διαφοροποίησης» σε 840.000 δικαιούχους. Για τα νησιά του Αιγαίου γύρισε πίσω ολόκληρο το ποσό της παρακράτησης και σε όσους πήραν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ, αφού δεν έπρεπε να είχε γίνει καν η παρακράτηση. Ο Ε. Μπασιάκος βρήκε άλλη μια αφορμή χτες για να προπαγανδίσει ότι η νέα ΚΑΠ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, επειδή όπως ανέφερε το 88% των Ελλήνων δικαιούχων παραγωγών απαλλάχτηκε της παρακράτησης του 3%, που για το 2006 είναι 4% και από το 2007 και μετά θα είναι 5%.

Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα λέει ότι τα σπασμένα της νέας ΚΑΠ θα τα πληρώνουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Και οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αυτοί που, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής της ΕΕ και των όσων ρυθμίσεων ψήφισαν και εφαρμόζουν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Η μικρομεσαία αγροτιά στην πράξη λαμβάνει μικρότερες επιδοτήσεις κι από αυτές που έπαιρνε το 2002, ενώ η νέα ΚΑΠ έριξε ακόμα πιο κάτω τις τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Ομως το κόστος παραγωγής και ζωής ανεβαίνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που όλο και συρρικνώνεται. Ετσι κάτι «μηχανισμοί» σαν τη «δυναμική διαφοροποίηση» δεν προσφέρουν τίποτα το θετικό. Το αντίθετο, μάλιστα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ