Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Ενδιάμεση» πρόταση από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να δημιουργήσει η Γαλλία μια κοινοπραξία, που θα ελέγχει τον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους, πρότεινε ο επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο Μουχάμαντ Σααντί εκτίμησε ότι είναι μια κίνηση εύκολα υλοποιήσιμη, εφόσον μπορούν να αξιοποιηθούν οι γαλλικές εταιρείες Eurodif και Areva που, ήδη, δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

«Ενδιαφέρουσα», χαρακτήρισε την πρόταση ο Χαβιέ Σολάνα, που μίλησε για ανάγκη «σε βάθος ανάλυσής της». Ο Σολάνα είχε άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό διαπραγματευτή Αλί Λαριτζάνι «εποικοδομητική», πλην χωρίς σαφή αποτελέσματα. Από την άλλη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στην ιρανική πρόταση, τονίζοντας ότι «αναμένεται η απάντηση της Τεχεράνης στο αίτημα για τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Αν είναι θετική, μετά μπορούν να συζητηθούν πολλές προτάσεις».

Ταυτόχρονα, όμως, Βρετανός διπλωμάτης υποστήριζε ότι «είναι κοντά η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας» και ότι «γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις ήδη μεταξύ των μελών του». Για «πρόοδο» στην κατάρτιση ενός «καταλόγου ενδεχομένων οικονομικών κυρώσεων» μίλησε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, αν και η Μόσχα, διά του Ιγκόρ Ιβανώφ γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, επέμεινε στο δρόμο των «διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ