Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φως και σκιές» στην Πινακοθήκη

«Μαύρο θέρος '74», έργο του Τ. Κάνθου
«Μαύρο θέρος '74», έργο του Τ. Κάνθου
Ενα πανόραμα της ελληνικής χαρακτικής, με τίτλο «Φως και σκιές», προσφέρει η έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην Εθνική Πινακοθήκη. Εως τις 4/9 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 300 έργα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και συλλογές της Κύπρου. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις χαρακτικής που έχει γίνει ως τώρα στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο, τον περασμένο Φλεβάρη και τώρα παρουσιάζεται εμπλουτισμένη στην Αθήνα.

«Η συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης», ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα «είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη από καλλιτεχνικής πλευράς, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 18ου αιώνα, με τις αγιορείτικες "χάρτινες εικόνες" και τις χάρτινες πλάκες τους και φτάνει ως τις μέρες μας με καλλιτέχνες χαράκτες, εξειδικευμένους στα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του εξωτερικού». Στη χαρακτική δημιουργία στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο επιμελητής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Γιάννης Τουμαζής, ενώ η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Κασιμάτη μίλησε για τις ποικίλες εφαρμογές της χαρακτικής τέχνης.

Η έκθεση συντίθεται από εννέα ενότητες και περιλαμβάνει σαράντα οκτώ καλλιτέχνες από τον ελλαδικό χώρο και είκοσι πέντε από την Κύπρο. Οι ενότητες είναι: Ορθοδοξία και χαρακτική, οι «χάρτινες εικόνες» και οι πλάκες τους (18ος - 19ος αιώνας). Οι απαρχές, 19ος αιώνας, η αναπαραγωγική χαρακτική. Η αυτονόμηση του χαρακτικού, οι πρώτοι δάσκαλοι. Ο Γιάννης Κεφαλληνός (1893 - 1957). Το εργαστήριο χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, οι μαθητές του Κεφαλληνού. Α. Τάσσος (Αλεβίζος) (1914 - 1985), Βάσω Κατράκη (1914 - 1988). Ζωγράφοι - χαράκτες. Σύγχρονοι Ελληνες χαράκτες. Σύγχρονοι Κύπριοι χαράκτες.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Πιερίδη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ