Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι εκδόσεις Χατζηνικολή κυκλοφόρησαν έναν τόμο (356 σελ.) με το νέο μελετητικό έργο του κορυφαίου θεατρολόγου, προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ «Διάλογοι και Διαλογισμοί (Δέκα θεατρολογικά μελετήματα)», το οποίο πλουτίζει την ελληνική και παγκόσμια θεατρολογία, φωτίζοντας - είτε για πρώτη φορά είτε πολύ πιο ολοκληρωμένα απ' όσο έκαναν άλλοι μελετητές - «σκοτεινές», άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές πτυχές του θεάτρου του ελληνισμού επί τουρκοκρατίας, αλλά και του νεοελληνικού.

- «Η εργοδοσία του ΕΕΣ και ο συνδικαλισμός» είναι ο τίτλος και «Μια καταγγελία απ' τον τάφο» ο υπότιτλος του βιβλίου της αγωνίστριας Χαρούλας Χωραφάκη - Κεπέση, το οποίο κυκλοφόρησε στη μνήμη της με επιμέλεια του συντρόφου της συγγραφέα, ποιητή, επίτιμου προέδρου του ΕΕΣ Νίκανδρου Κεπέση, ο οποίος προτάσσει και μια δική του ωδή στην αγαπημένη του. Το υλικό - καταγγελία του βιβλίου της Χ. Χωραφάκη - Κεπέση προέρχεται από τα πλούσια ημερολόγια που συνήθιζε να κρατάει σ' όλη της τη ζωή και αγωνιστική πορεία.

- Από την «Εκδοτική Αλφα» (Ρεθύμνου 5, Αθήνα, ΤΚ 10682, τηλ. 8222.529) κυκλοφόρησε ένας καλαίσθητος έγχρωμα εικονογραφημένος με πίνακες, χαλκογραφίες και χάρτες τόμος - λεύκωμα του Σπύρου Κ. Σακαλή με τίτλο «Μεσολόγγι 1826. Τύχη της οικογένειας Ιωάννου - Ιακώβου Μάγερ και κατάλογος αιχμαλώτων εξόδου». Το βιβλίο πραγματεύεται το ιστορικού ενδιαφέροντος θέμα του ρόλου και της τύχης που είχε η οικογένεια του Ελβετού φιλέλληνα Μάγερ, διευθυντή - εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά».

- Ο Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος κυκλοφόρησε την ογκώδη (415 σελ.) ιστορική μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Βιέννης Πολυχρόνη Κ. Ενεπεκίδη «Κύπρος 1800 - 1878 (Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας στη γερμανική έρευνα και κριτική)». Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, εικονογραφημένο με χαρακτικά και εικόνες της εποχής, παρακολουθεί την πολύχρωμη κοινωνική και καθημερινή ζωή του νησιού, που το πλήγωσαν, λεηλάτησαν, κυρίευσαν, κατέλαβαν ποικιλώνυμοι ξένοι «σωτήρες», «σύμμαχοι» και κατακτητές, χωρίς να κατορθώσουν όμως να αλλάξουν τη μητρική γλώσσα και κουλτούρα των κατοίκων του.

- Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του Θεόδωρου Π. Λιανού «Κοινωνική δικαιοσύνη (Θεωρίες, ιδέες, εμπειρίες, προτάσεις)». Το βιωματικό βιβλίο του άλλοτε ναυτικού Τζώρτζη Ι. Μαράτου «Ο λαθρεπιβάτης Ιωάννης Μεταξάς (και άλλες ιστορίες)». Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Σταματόπουλου «Νους θυμός εφ' ημέρη», το οποίο περιλαμβάνει 67 κείμενά του, χωρισμένα σε τρεις ενότητες. Τη συλλογή ποιημάτων της Δέσποινας Τομαζάκη «Εξ αιτίας του αινίγματος». Το μυθιστόρημα του Χουάν Κάρλος Ουέτι «Η σύντομη ζωή» (μετάφραση Αγγελική Αλεξοπούλου ).

- Η «Εστία» κυκλοφόρησε: Στη σειρά «Μαρτυρίες» το βιβλίο των Χρήστου Βούπουρα - Κώστα Κόρρα «Μιρου πασφίμ θα πει καλή Αντάμωση», το οποίο γύρισαν και σε ταινία, αποσπώντας το 1997 το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Β` Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες. Το μυθιστόρημα του Γιώργου Καρτέρη «Κάτσε καλά», τη νουβέλα της Βασιλικής Ηλιουπούλου «Η Λιούμπα και άλλα αρώματα». Τα μικρά πεζά της Νίκης Χατζηδημητρίου «Απόντος του παραλήπτου». Το μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ «Τα στοιχειώδη σωματίδια».

- Το «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76, τηλ. 3648.170) κυκλοφόρησε την ενδιαφέρουσα πολιτικο-ιστορική μελέτη (474 σελ.) του Ανδρέα Σκαμπαρδώνη «Μαρξισμός, Αναρχισμός και "Αυτοδιαχείριση"», η οποία εξετάζει το σύγχρονο αναρχισμό ως αντεπαναστατικό «υποκατάστημα» του «σαπισμένου καπιταλισμού», το οποίο «θα ενταφιασθεί μαζί του». Στόχος του βιβλίου, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, είναι «να προβάλει εξοπλισμένος με τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας, ακμαίος κι επίκαιρος, ο Μαρξισμός - Λενινισμός». Το βιβλίο περιέχει και πλουσιότατη βιβλιογραφία.

- Από τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Η φημισμένη ιστορική μελέτη του Γάλλου ακαδημαϊκού Φερνάν Μπροντέλ «Οι μνήμες της Μεσογείου (Προϊστορία και Αρχαιότητα)» (μετάφραση Κλεοπάτρα Ουγουρλόγλου), η οποία εξετάζει την ιστορία των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μικρασιάτισσας Παναγιώτας Κωνσταντινίδου - Οικονόμου «Η ιστορία μιας γυναίκας», η οποία έζησε επί πενήντα χρόνια στην Αλβανία και εργαζόταν για την ελληνική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Τιράνων. Το μυθιστόρημα της Κατερίνας Κόντιζα «Μουσική των ημερών». Το μυθιστόρημα του Αγγελου Ρηγόπουλου «Οι γυναίκες δε λένε πάντα ψέματα». Το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού «Εσύ κι εγώ». Τη μελέτη του Συμεών Α. Σολταρίδη «Κεμαλικός εθνικισμός», το οποίο υποτιτλίζεται «Πολιτικός και ιδεολογικός προσανατολισμός των μαθητών στην Τουρκία. Τι συμβαίνει με την ελληνική εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη;».

- Ο «Ιάμβλυχος» κυκλοφόρησε τα βιβλία Α. Σ. Ράλεϊχ «Τα μυστήρια του ερμητισμού» και «Απόκρυφη γεωμετρία» (μετάφραση Λύσανδρος Μυγιάκης ).

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε τα ποιήματα του Γιώργου Σταυράκη «Παραλήπτης ονείρου».

- Ο Μπουκουμάνης κυκλοφόρησε: Το θρίλερ των Ντάγκλας Πρέστον - Λίνκολν Τσάιντ «Φονική παλίρροια» (μετάφραση Γ. Κονσουνέλου). Το μυθιστόρημα του Καράντογκ Πρίτσαρντ «Μια νύχτα με φεγγάρι» (μετάφραση Αλέξανδρος Πανούσης ).

- Οι καλές παιδικές εκδόσεις «Αμμος» κυκλοφόρησαν τα παραμύθια: Αγγέλικα Γκλιτς «Ενα αβγό από αλλού» (ζωγραφιές Ινκε Ζένιχσεν, μετάφραση Αγνής Βάρδα) και Μαρία Μπλαζεζόφσκι «Πίου - πίου Πιπιφιλίπι» (μετάφραση Αννας Μπαλτατζή ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ