Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πιέσεις στη Θράκη
  • Η τουρκική διπλωματία ετοιμάζει αντιπερισπασμό αξιοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα
  • Αμήχανη η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία

Σε δύσκολη θέση τοποθετεί την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της Τουρκίας από την πορεία της προς την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από την πρεσβεία της χώρας στην Αγκυρα, η Τουρκία οργανώνει αντιπερισπασμό, αξιοποιώντας τη μειονότητα της Θράκης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, τουρκικές υπηρεσίες επιχειρούν τη δημιουργία «κτηματολογίου» σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να πιστοποιηθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οι τουρκικές αιτιάσεις για περιουσίες ατόμων ή θρησκευτικών ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας από αμερικανικό έδαφος υπενθυμίζει πως ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ανταποδώσει την επίσκεψή του και τον προσκαλεί στην Αγκυρα. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ, επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, «η τουρκική πλευρά, θεωρώντας καλύτερη άμυνα την επίθεση, προετοιμάζεται για προσφυγές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ζητήματα που αφορούν σε βακουφικά μνημεία και σε προσωπικές ακίνητες περιουσίες σε Ελλάδα και Κύπρο». Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων καταγράφει στοιχεία σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να συντάξει κτηματολόγιο με το οποίο θα στοιχειοθετεί τις διεκδικήσεις της. Αξίζει να υπογραμμιστεί η επισήμανση του τηλεγραφήματος από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, σύμφωνα με την οποία «στέλεχος της υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, εκτιμά ότι πρέπει η Τουρκία να ενθαρρύνει τη μειονότητα στην ελληνική Θράκη, να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Αποκωδικοποιώντας τις τουρκικές κινήσεις, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως η Αγκυρα, με την προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, έχει δύο στόχους:

- Πρώτον να υπογραμμίσει ότι δεν είναι γόνιμο η ΕΕ να ζητεί από μια υπό ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία, να προσαρμοστεί στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη στιγμή που μια χώρα - μέλος, όπως η Ελλάδα, έχει εκκρεμότητες σε αυτόν τον τομέα και

- δεύτερον, να οριοθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως το πεδίο όπου θα εκδηλωθούν οι ευρωτουρκικές τριβές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, η επιχειρηματολογία που θα εμφανίσει η Τουρκία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν είναι αβάσιμη, γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση και την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία όψιμα διαπίστωσε την καθυστέρηση προσαρμογής της Αγκυρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, είναι αναγκασμένη να συνδράμει σε προσπάθειες των Αμερικανοβρετανών για την αναζωπύρωση της συζήτησης για το Κυπριακό, έστω κι αν αυτό θα διαταράξει τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η διαπίστωση της Ντόρας Μπακογιάννη χτες σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Η υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ένα τρίμηνο, όπου η Τουρκία θα δοκιμαστεί για τις δυνατότητές της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ