Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλωση και εκλογολογία κατά των αγώνων

Κάθε μέσο, από την επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής μέχρι και τη δικομματική πόλωση και την απειλή των πρόωρων εκλογών, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών εκπαιδευτικών και να πλήξει τους αγώνες τους για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αιφνιδιασμένη από την «αντοχή» των εκπαιδευτικών και κυρίως των δασκάλων που συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την απεργία τους, η κυβέρνηση επιχειρεί μια μετωπική επίθεση, επιδιώκοντας «να βάλει στο παιχνίδι» και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέσω της όξυνσης της αποπροσανατολιστικής δικομματικής πόλωσης. Αυτό που φοβάται πιο πολύ η κυβέρνηση είναι να υπάρξει «μια γενικευμένη κινητοποίηση και αντίδραση στο χώρο της παιδείας», να σχηματιστεί δηλαδή ένα «μέτωπο παιδείας» που θα αμφισβητήσει αγωνιστικά και θα ακυρώσει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που είτε έχει δρομολογήσει είτε σχεδιάζει.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της, κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς για «υπερβολικές απαιτήσεις» και επιδιώκει να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Δε νομίζω ότι πολλοί Ελληνες πολίτες θα δείξουν κατανόηση για τις απαιτήσεις μιας ομάδας εργαζομένων που ζητάει αύξηση της τάξης του 45%», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, σε μια χονδροειδή προσπάθεια εφαρμογής της δοκιμασμένης μεθόδου του «κοινωνικού αυτοματισμού». «Οι υπερβολικές απαιτήσεις είναι εκείνες που δε διευκολύνουν την επαναλειτουργία των σχολείων», συνέχισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδιώκοντας να μετακυλίσει στους απεργούς τις κυβερνητικές ευθύνες. Πάντως, ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και να μιλήσει, όπως κάνει συνήθως, για «δυναμικές μειοψηφίες», γεγονός που δεν είναι άσχετο από τη θέση ότι «δεν τίθεται θέμα» για επιστράτευση των απεργών.

Παράλληλα, σε μια κατανομή ρόλων, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «κατευθυνόμενες κινητοποιήσεις» (Κ. Σπηλιόπουλος), ενώ ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης απείλησε... με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν συνεχιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις στις «μεταρρυθμίσεις»! «Εάν η αντιπολίτευση και ορισμένες συντεχνίες εξακολουθήσουν να αντιδρούν προκαλώντας όξυνση και κοινωνική ένταση, τότε ο Κ. Καραμανλής δικαιούται - και έχει κάθε λόγο να το κάνει - να ζητήσει εν νέου τη λαϊκή εντολή και την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη ΝΔ προκειμένου να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής». Ο Ευ. Αντώναρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι υπήρξαν «αυθαίρετες» ερμηνείες των δηλώσεων του βουλευτή της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει ημερομηνία εκλογών, στο τέλος της 4ετίας». Ωστόσο, στο ίδιο μήκος με τον Γ. Κεφαλογιάννη κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος μιλώντας χτες στον «Αλφα 9,89», χαρακτήρισε «αυτονόητο» να πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές «αν φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο που κάποιες μικρές μειοψηφίες εμποδίζουν την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ»...

Στη μετωπική επίθεση κατά των απεργών ενεργό συμμετοχή έχει ο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος «θυμήθηκε» να πυροδοτήσει τη δικομματική πόλωση, την ώρα που κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις. Ετσι, την Κυριακή ο πρωθυπουργός «απάντησε» στη μονότονα επαναλαμβανόμενη και άσφαιρη κριτική του Γ. Παπανδρέου, ανεβάζοντας τους τόνους του δικομματικού καυγά. Επιλέγοντας για τον εαυτό του το ρόλο του «καλού», ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «δε συμπράττει στο κλίμα πόλωσης»...

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενη χτες του Μεγάρου Μαξίμου η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι δε βλέπει πρόωρες εκλογές «και δε βλέπει και κανένα λόγο να γίνουν πρόωρες εκλογές». Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοτικές εκλογές, επισήμανε ότι «κάθε εκλογή έχει πολιτικά μηνύματα και δε θα δυσκολευτούμε να τα διαβάσουμε το βράδυ των εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ