Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΙΟΣ
«Αντάρτες στα Χάσια»

Ενα βιβλιαράκι 90 σελίδων, με τίτλο «Αντάρτες στα Χάσια», (Περιφερειακές Εκδόσεις «έλλα» ), γεμάτο με προσωπικές θύμησες για γεγονότα και πρόσωπα της Εθνικής Αντίστασης στη γενέτειρά του, έγραψε ο Θεσσαλός αντάρτης Γιώργος Τέλιος. Το πρώτο βιβλίο του 82χρονου σήμερα αγωνιστή κι ελπίζουμε όχι το τελευταίο του, όπως ο ίδιος μας «απειλεί», επικαλούμενος το προχωρημένο της ηλικίας του.

Οι προσωπικές θύμησες του κάθε αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης αποτελούν στοιχεία της συλλογικής μνήμης του λαού μας και δεν πρέπει να μένουν κλεισμένες στο νου και στην καρδιά του. Στο «βιβλίο» της ελληνικής ιστορίας υπάρχουν ακόμα λευκές σελίδες, που πρέπει να συμπληρωθούν με την καταγραφή στο χαρτί των προσωπικών βιωμάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Πολύ περισσότερο που οι απόντες από το εκείνο το αντιστασιακό έπος του λαού μας, οι συνεργάτες του εχθρού και μετέπειτα αντίπαλοι του λαϊκού κινήματος, επιχειρούν, ως νικητές, να γράψουν και να παραδώσουν στις νέες γενιές την ιστορία διαστρεβλωμένη.

Βεβαίως, η καταγραφή μιας αράδας αλήθειας στο βιβλίο της ιστορίας είναι μεγάλη ευθύνη. Κι αυτό το αισθάνεται ο Γιώργος Τέλιος. «Για να γράψω αυτές τις σελίδες - σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του - σκέφτηκα πολύ και δυσκολεύτηκα να το αποφασίσω, γιατί αυτό που θα έγραφα είναι ιστορία». Το τόλμησε, όμως, γιατί - όπως υπογραμμίζει - «τα γεγονότα εκείνα υπάρχουν ζωντανά στη μνήμη, κλοτσούν, θέλουν να βγουν, να μαθευτούν, να μη μείνουν ξεχασμένα στην αφάνεια». Η αγωνία του συγγραφέα, λοιπόν, είναι να μην ξεχαστούν γεγονότα και πρόσωπα.

Γι' αυτό και στις σελίδες του βιβλίου του περνούν μάχες του ΕΛΑΣ στα Χάσια και μορφές αγωνιστών. Γι' αυτό και υπάρχουν φωτογραφίες των μνημείων πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, που έχουν στηθεί στα χωριά της περιοχής. Αγωνιά, όμως, μην ξεχαστούν και τα ιδανικά, τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης. Γι' αυτό και στον επίλογό του, αναφερόμενος στην κατάληξη εκείνου του ηρωικού αγώνα, σημειώνει πως νικήθηκε στρατιωτικά, αλλά όχι ιδεολογικοπολιτικά. «Τα ιδανικά» - γράφει ως κατακλείδα του βιβλίου του ο Γιώργος Τέλιος - «δε νικιούνται, μένουν ώσπου να εκπληρωθούν. Χάθηκε μια μάχη. Ο αγώνας συνεχίζεται ως τη νίκη που θα 'ναι ο σοσιαλισμός».


Π. Ρ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ