Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελισαβετιανή αντιεξουσιαστική τραγωδία

Την ελισαβετιανής εποχής τραγωδία του συγκαιρινού του Σαίξπηρ, εξίσου μεγάλου δραματουργού, Κρίστοφερ Μάρλοου «Εδουάρδος Β'», παρουσιάζει τη Δευτέρα και Τρίτη (17,18/7) στο Ηρώδειο το « Θέατρο του Νέου Κόσμου». Το έργο του Μάρλοου παρουσιάζεται με μια δυναμική ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς και σκηνοθέτη τον ταλαντούχο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε το έργο «βαθιά αντιεξουσιαστικό και τολμηρό. Πιο πολύ από τη διαφθορά και την πτώση ενός βασιλιά, ο Μάρλοου μάς μιλά στο έργο αυτό για την εξουσία, την καταχθόνια μηχανή που εξαχρειώνει οποιονδήποτε την πλησιάσει».

Ο Κρ. Μάρλοου υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του ελισαβετιανού θεάτρου και στη σύντομη ζωή του (δολοφονήθηκε σε ηλικία 29 ετών), πρόλαβε να καταξιωθεί στην αγγλική σκηνή της εποχής. Σήμερα θεωρείται ο μεγαλύτερος, μετά τον Σαίξπηρ, δραματικός ποιητής εκείνης της περιόδου. Στην ιστορικής αφετηρίας τραγωδία του «Εδουάρδος ο Β'», ο Μάρλοου πραγματεύεται το ακανθώδες θέμα της εξουσίας. Και, συγκεκριμένα, τη φθορά που προκαλεί στον ανθρώπινο ψυχισμό η άσκηση της εξουσίας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα. Σκηνικό Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Αριστείδης Μυταράς, χορογραφία Αγγελική Στελλάτου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, Σωκράτης Αλαφούζος, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Πανάγου, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Γιαννακάκος, Θωμάς Βούλγαρης, Θοδωρής Ανθόπουλος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ