Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πόρτα - πόρτα

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα βαριεστίσουμε. Φροντίζουν γι' αυτό οι υπερασπιστές της «δημοκρατίας».

Χτες, η διοίκηση του ιδιωτικοποιημένου - αλλά υπό κάποιο δημόσιο έλεγχο ακόμα - ΟΤΕ απαγόρευσε σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία να καλύψουν την περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού.

Κι όμως, το ζήτημα της πλήρους παράδοσης του ΟΤΕ στους ιδιώτες είναι κριτήριο ψήφου, είμαστε σε προεκλογική περίοδο και έχει τη σημασία του κάπου κάπου να μαθαίνουν και οι ψηφοφόροι τις θέσεις όλων γύρω και από αυτό το θέμα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, όμως, έχει άλλη άποψη για την τόσο εξυμνούμενη «δημοκρατία».

Δεν είναι όμως μόνο αυτή.

Οι σύμβουλοι επικοινωνίας των «μονομάχων» του δικομματισμού συμβουλεύουν τους πελάτες τους, να αξιώνουν από τα κανάλια να τους καλούν μόνους τους, χωρίς δηλαδή παρόντα άλλον υποψήφιο.

Το γνωρίζαμε ήδη σαν μοντέλο «Φώφης», καθώς από το δικό της επιτελείο ξεκίνησε η εφαρμογή.

Τώρα μαθαίνουμε πως και ο Κακλαμάνης χρησιμοποιεί την ίδια συμβουλή.

Πρακτικό αποτέλεσμα: Καμία συζήτηση επί της ουσίας και ζωντανή αντιπαράθεση μέχρι τώρα.

Κι απ' ό,τι μαθαίνουμε έτσι θα πάει μέχρι το τέλος.

Ηδη το κρατικό κανάλι ζητάει από τους υποψήφιους να δεχτούν να πάρουν μέρος σε ένα «ντιμπέιτ» - μαϊμού!

Θα μαγνητοσκοπήσουν, λέει, σε άσχετο χρόνο τους υποψήφιους, τον καθένα μόνο του και θα τους παρουσιάσουν την ίδια μέρα, δίνοντας την εντύπωση μέσα από το μοντάζ ότι πρόκειται για συζήτηση. Κανένας, όμως, δε θα μιλάει με κανέναν.

Τα προσχήματα «σώζονται» με το να καλούν καλλιτέχνες που μετέχουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια σε σχετικά ελαφρούτσικες συζητήσεις - μη σπάσουμε και κανένα αυγό. Ολα υπακούουν στη συνταγή: Καμία αντιπαράθεση επί της ουσίας.

Γιατί; Γιατί είναι τόσο απόλυτη η πολιτική ταύτιση των «μονομάχων» που το ξεβράκωμα προκύπτει και μόνο που εμφανίζονται δίπλα - δίπλα. Γιατί, επίσης, γνωρίζουν πως αυτή η κοινή τους πολιτική, έχει αντίπαλο, το ΚΚΕ, κι αυτή τη μάχη δεν τη θέλουν.

Παρενέργεια: Να εμφανίζεται από τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και να αναπαράγεται από τα τηλεοπτικά μια αντιπαράθεση που μέχρι στιγμής αφορά σε θέματα όπως το φύλο των αγγέλων.

Μπορεί να χαλάσει αυτή η σούπα; Μπορεί. Με το δοκιμασμένο τρόπο: Πόρτα - πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο. Με απλές ερωτήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γύρω από απλά θέματα όπως: Τι αυξήσεις στα μεροκάματα υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του Σκανδαλίδη; Πόσο κοστίζει η δωρεάν Παιδεία που προωθεί η ΝΔ του Κακλαμάνη και του Ντινόπουλου; Θα πάει να ψηφίσει τώρα, για να πληρώνει αύριο και στο δήμο αυτά που σήμερα νταβαντζιλίδικα του παίρνουν στα ιδιωτικά πάρκινγκ; Ο κατάλογος με τις ερωτήσεις μπορεί να μακρύνει. Το κύριο είναι να τους χαλάσουμε τη σούπα. Να πείσουμε έναν προς έναν όσους περισσότερους ότι δεν αξίζει κανείς να δηλώσει και αύριο κοψοχέρης.

Κι άστε τον Πρετεντέρη να γαυγίζει κάθε που θυμάται τα πανό στην Ακρόπολη και στο Μέγαρο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ