Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μέτωπο αντίστασης και απειθαρχίας

Σε πανελλαδική σύσκεψη συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εξέλεξε Πανελλαδική Γραμματεία και Συντονιστική Επιτροπή

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με ξεκάθαρες θέσεις που στρέφονται στην αιτία των προβλημάτων, οι ταξικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών ρίχνονται στον αγώνα για μια Παιδεία σε όφελος του λαού, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που συστήθηκε την περασμένη Κυριακή σε πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα. Από την ιδρυτική πανελλαδική σύσκεψη αναδείχτηκε η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, στην οποία εκπροσωπούνται εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης και η Συντονιστική Επιτροπή.

Το αγωνιστικό στίγμα αυτής της προσπάθειας έδωσε στην εισήγησή του στην πανελλαδική σύσκεψη ο Κ. Σμπόνιας, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η βασικότερη προϋπόθεση για τη μαζικοποίηση του ΠΑΜΕ είναι η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από τα κάτω», τόνισε. «Ιδιαίτερα στη σημερινή φάση, που θα ενταθεί η επίθεση με τα νέα αντιδραστικά μέτρα για την εκπαίδευση, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αναχαίτισή της, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Στόχος μας πρέπει να είναι το δυνάμωμα και η συνέχιση των αγώνων που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά στην ανώτατη εκπαίδευση με τη συμμετοχή σε αυτούς όχι μόνον των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά όλου του λαού», σημείωσε.


«Σήμερα οι αγώνες για επιμέρους ζητήματα κλαδικού χαρακτήρα έχουν τη σημασία και την αξία τους, όμως δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, να ανατρέψουν δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική που δεχόμαστε πολυμέτωπα, αν δεν είναι μετωπικοί ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές συνολικά στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση», σημειώθηκε στην εισήγηση, υπογραμμίζοντας την αντίθεση προς τη στάση των πλειοψηφιών στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όπου έχει επικρατήσει η συνδικαλιστική κατεύθυνση ενσωμάτωσης και υποταγής.

Στην προσπάθεια του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος «να ακρωτηριάσει το μυαλό» των νέων ανθρώπων, τη συνείδησή τους, από την πιο τρυφερή ηλικία μέσα και από την εκπαίδευση, το κάλεσμα της εισήγησης ήταν οι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν «ολοκληρωμένα με την πρότασή μας, όχι γιατί έτσι απλά το πιστεύουμε, αλλά γιατί είμαστε στο "και πέντε", είναι επιτακτική ανάγκη του "σήμερα" να επιβληθεί το σχολειό που θα διαμορφώνει μια πολύπλευρα ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, η οποία όχι μόνο θα κατανοεί τις νομοτέλειες της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά θα διαθέτει και τον ψυχικό δυναμισμό για την αλλάξει, να την ανατρέψει προς όφελος της εργατικής τάξης και γενικότερα όλης της κοινωνίας».

«Γι' αυτό και οι προτάσεις μας δεν είναι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για την κοινωνία», υπογράμμισε η εισήγηση, προσθέτοντας: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως ειδικευμένοι σ' αυτόν τον τομέα, είναι την πρότασή μας για την Παιδεία να την εξακτινίσουμε στις μεγάλες μάζες της κοινωνίας, στους γονείς, στους μαθητές, στα εργατικά συνδικάτα ώστε να γίνει κτήμα της».

Παράλληλα, στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ να ανοίξουν το μέτωπο αντίστασης και απειθαρχίας μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, γύρω από ζητήματα όπως περιεχόμενο μαθημάτων, ευρωπαϊκά προγράμματα, αξιολόγηση κ.ά., ικανοί και έτοιμοι για σκληρή αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, αλλά και με κάθε φαινόμενο συμβιβασμού και ενσωμάτωσης.

«Να δείξουμε και να διδάξουμε στην πράξη το μάθημα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, το μάθημα του δίκιου της τάξης μας, της αλήθειας ενάντια στις αξίες και κελεύσματα της αστικής τάξης, της υποταγής, του βολέματος και του ατομικισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Σμπόνιας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ