Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα αντιμετώπισης της αυθαίρετης αστυνομικής συμπεριφοράς

Να σταματήσει η αυθαίρετη αστυνομική συμπεριφορά σε βάρος πολιτών, με το πρόσχημα του ελέγχου ταυτοτήτων, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη.

Η Ερώτηση έγινε με αφορμή πρόσφατη επίθεση αστυνομικών σε βάρος δύο αλλοδαπών στο Μοναστηράκι. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 του Ιούνη και ώρα 12 μ.μ., στην οδό Ερμού, ομάδα ατόμων με πολιτικά δήλωσαν αστυνομικοί και ζήτησαν τις ταυτότητες των πολιτών Χασάν Σαλή και Ομέρ Βατζίτ. Οταν ο Χασάν Σαλή τους ζήτησε να του δείξουν τις ταυτότητές τους, εκείνοι εξοργίστηκαν και χτυπώντας τον τον έριξαν στο έδαφος. Στη συνέχεια, διαπιστώνοντας ότι είναι μουσουλμάνος, όχι μόνο δε σταμάτησαν να τον χτυπούν αλλά του είπαν ότι αν θέλει να ασκήσει τα δικαιώματά του να πάει στην Κομοτηνή. Οσο για τον Ομέρ Βατζίτ που είχε αφήσει την ταυτότητα στο αυτοκίνητο, του έβαλαν χειροπέδες, αφού προηγουμένως αρνήθηκαν στο Χασάν Σαλή να τη φέρει, και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης, όπου και κρατήθηκε περισσότερο από τρεις ώρες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν στην Ερώτησή τους ότι το περιστατικό αυτό ακολουθεί μια σειρά άλλων παρόμοιων με θύματα κυρίως αλλοδαπούς εργάτες ή πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και Ελληνες πολίτες που τα χαρακτηριστικά τους ή το ντύσιμό τους τους κάνουν ύποπτους στα μάτια των αστυνομικών. Ακόμα, καταγγέλλουν ως βάρβαρη τη συμπεριφορά των αστυνομικών που παραβιάζουν προκλητικά τις προσωπικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των προσώπων που πέφτουν στα χέρια τους.

Στη συνέχεια, ζητούν από τον υπουργό να μάθουν εάν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις υπηρεσίες και τους αστυνομικούς να μην προχωρούν σε αυθαίρετες ενέργειες σε βάρος πολιτών με το πρόσχημα ελέγχου ταυτοτήτων, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα σαν το παραπάνω που δείχνουν ότι μέσα στις τάξεις της αστυνομίας υπάρχουν δυνάμεις που δρουν με στόχο την τρομοκράτηση των πολιτών και την επιβολή καθεστώτος πλήρους αστυνομικής αυθαιρεσίας στους δρόμους. Επίσης, ζητούν να ληφθούν μέτρα επιβολής στα αστυνομικά όργανα του σεβασμού στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών και να διαταχθεί έρευνα για την εξακρίβωση των πιο πάνω περιστατικών και την επιβολή κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ