Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΑΒΑΝΤΕ»
Πλατιά λαϊκή διεθνιστική γιορτή!

Σήκωσαν τις γροθιές τους στο άκουσμα της «Διεθνούς». Μπροστά διακρίνονται ο ΓΓ του ΠΚΚ, Τζ. Ντε Σόουζα και μέλη της ΚΕ του Κόμματος
Σήκωσαν τις γροθιές τους στο άκουσμα της «Διεθνούς». Μπροστά διακρίνονται ο ΓΓ του ΠΚΚ, Τζ. Ντε Σόουζα και μέλη της ΚΕ του Κόμματος
Μια μεγάλη, πλατιά πολιτική, πολιτιστική γιορτή, εμπνευσμένη από το λαό. Από τους αγώνες του, την ιστορία και τις παραδόσεις του. Μια γιορτή, που από τη σύλληψή της έως την υλοποίησή της είναι αποκλειστική υπόθεση των εργατών, της αγροτιάς, της νεολαίας. Οταν επισκεφτεί κανείς το φεστιβάλ της «Αβάντε» («Avante»), της εφημερίδας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCP), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, κάθε συζήτηση, κάθε περίπτερο, κάθε γωνιά του φεστιβάλ, η μαζική συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της Πορτογαλίας, το πολιτικό περιεχόμενο και οι πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα και το χαρακτήρα αυτής της γιορτής: Λαϊκή υπόθεση.

Από εργάτες για εργάτες

Οχι μόνο η διεξαγωγή, αλλά και η προετοιμασία του φεστιβάλ αποτελούν για τα μέλη του ΠΚΚ, της νεολαίας του κόμματος, αλλά και για πολλούς φίλους του κόμματος σημείο συνάντησης, έμπρακτη έκφραση συντροφικότητας και πραγματικής εθελοντικής προσφοράς. Οι εργασίες στο χώρο του φεστιβάλ ξεκινούν από τις αρχές του Ιούνη, ενώ αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εικαστικοί εργάζονται για το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του χώρου περίπου 8 μήνες μέσα στο χρόνο. Οι οργανώσεις του κόμματος από όλη την Πορτογαλία αναλαμβάνουν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες να στήσουν τα περίπτερα, τις εξέδρες και άλλες κατασκευές για τις ανάγκες του φεστιβάλ, το οποίο δέχεται μέσα στις τρεις μέρες της διάρκειάς του περίπου 200.000 επισκέπτες.

«Πάνω από 7.700 άνθρωποι - μέλη του κόμματος και φίλοι - πέρασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από το χώρο και βοήθησαν στις κατασκευές. Με εθελοντική προσφορά. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της γιορτής», είπε στο «Ρ» ο Ζ. Ντίας Κουέλιου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΠΚΚ και υπεύθυνος για το φεστιβάλ, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι περνούν πολλά Σαββατοκύριακα μέσα στο καλοκαίρι και κάποιοι ολόκληρη την καλοκαιρινή τους άδεια κατασκηνώνοντας με τις οικογένειές τους σε ένα χώρο έξω από το φεστιβάλ. Εκεί βοηθούν στο στήσιμο, ενώ το βράδυ τρώνε και γλεντούν όλοι μαζί. «Πρόκειται για μια διαδικασία που βοηθά στη σύσφιξη των δεσμών των μελών και των φίλων μας, ενώ παράλληλα νιώθουν το φεστιβάλ "δικό τους"», μας εξηγεί.

...και η γιορτή ξεκινά!

Την Παρασκευή, 1η του Σεπτέμβρη, το απόγευμα οι πύλες του φεστιβάλ ανοίγουν για να υποδεχτούν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, «δίνει το σήμα» για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων. Ακολουθεί ο ύμνος του ΠΚΚ και η «Διεθνής», ενώ στη συνέχεια πιασμένοι όλοι μαζί χορεύουν στο ρυθμό μιας παραδοσιακής μελωδίας που σηματοδοτεί κάθε μέρα την έναρξη και τη λήξη της γιορτής. Τα κεντρικά συνθήματα που φέρονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Λίβανο και στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν το πολιτικό στίγμα των εκδηλώσεων.

Το φεστιβάλ της «Αβάντε», εκτός από μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, αποτελεί μια πλατιά λαϊκή γιορτή. Το Σαββατοκύριακο οι πύλες του ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν στις 2 το βράδυ. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, οικογένειες ολόκληρες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να προβληματιστούν και να «αναθαρρέψουν» για τους αγώνες που έρχονται. Τα περίπτερα από 18 περιοχές της Πορτογαλίας «μεταφέρουν» στο χώρο του φεστιβάλ τις παραδόσεις τους, τα ιδιαίτερα εδέσματά τους, ποικιλίες κρασιού, κεραμικές και άλλες κατασκευές. Οι επισκέπτες περνούν επίσης πολλές ώρες στη μεγάλη έκθεση βιβλίου, στο «δισκοπωλείο», στο περίπτερο της «Αβάντε» και της νεολαίας, στις μουσικές σκηνές και στη Διεθνούπολη, ενώ ξεχωριστά περίπτερα υπήρχαν και για τις γυναίκες και τους μετανάστες.

Από κάθε γωνιά της Γης

Σε μια γιορτή «πλασμένη» από εργάτες για εργάτες το διεθνιστικό στοιχείο κυριαρχεί. Αυτό εκφράζεται και μέσα από την καθιερωμένη συνάντηση του Τζ. Ντε Σόουζα με τους ξένους αντιπροσώπους.

Το φεστιβάλ της «Αβάντε» αποτέλεσε εκτός των άλλων μια μεγάλη κραυγή κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Μια «ανοιχτή αγκαλιά» εργατών, που εξέφρασαν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους λαούς που δέχονται τα πυρά και τις απειλές του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού: Στους λαούς του Λιβάνου, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Κούβας και της Βενεζουέλας. Στους λαούς της Ευρώπης που έρχονται αντιμέτωποι με το «Αντικομμουνιστικό μνημόνιο», με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και το «ξαναγράψιμο» της ιστορίας. Στους εργάτες όλου του κόσμου που μαστίζονται από τη φτώχεια, την πείνα και την ανεργία.

Πάνω από 40 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ή των αντίστοιχων εφημερίδων τους πήραν μέρος στο Φεστιβάλ της «Αβάντε». Στη Διεθνούπολη, τα περίπτερα και η σκηνή σφύζουν από ζωή, κουβέντες, φαγητά και τραγούδια.

Το περίπτερο του «Ριζοσπάστη» κεντρίζει την προσοχή του κόσμου με την αφίσα - πρωτοσέλιδο (γραμμένη στα πορτογαλικά) σχετικά με το φεστιβάλ της «Αβάντε» και την πρόσφατη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ, Τζ. Ντε Σόουζα. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν και την έκθεση φωτογραφίας που υπάρχει στο περίπτερο, με φωτογραφίες από τον ΔΣΕ. Πολλοί, μάλιστα, μόλις διάβαζαν το σύντομο υπόμνημα που εξηγούσε τι ήταν ο ΔΣΕ, ρωτούσαν αν υπάρχουν σχετικά βιβλία στα αγγλικά, για περισσότερες πληροφορίες.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση που έγινε στο χώρο της Διεθνούπολης, με θέμα «Ενάντια στο φασισμό και τον αντικομμουνισμό. Για την ελευθερία και τη δημοκρατία», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΠΚΚ, της εφημερίδας «Χάλο Νόβιν» του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, της «Πράβντα», του ΚΚ Ισπανίας και ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Μιγκέλ Μαδέιρα.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, όταν ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρέδωσε στον εκπρόσωπο της εφημερίδας του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας 6.608 υπογραφές κομμάτων, προσωπικοτήτων και αγωνιστών από όλο τον κόσμο ενάντια στην ποινικοποίηση της δράσης της ΚΝ Τσεχίας.

Η ομιλία του Ντε Σόουζα

Οι άνεργοι ξεπέρασαν φέτος τους 500.000. Το 58% αυτών δεν έχει καμιά πρόσβαση σε επιδόματα, ενώ πάνω από 750.000 εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής και προσωρινής απασχόλησης. Στο Α΄ εξάμηνο του 2006 οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες στην Πορτογαλία σημείωσαν κέρδη ρεκόρ. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας το Α΄ εξάμηνο του 2006 αύξησε τα κέρδη της κατά 70% σε σχέση με το 2005. Αυτή την πραγματικότητα περιέγραψε στην ομιλία του ο Τζ. Ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ την Κυριακή, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατικών, λέγοντας ότι ασκούν την ίδια πολιτική με τους συντηρητικούς, αφού έχουν γίνει το όχημα για την εκπλήρωση όλων των αιτημάτων του πορτογαλικού ΣΕΒ.

Σε έντονα διεθνιστικό πνεύμα κινήθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΠΚΚ, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του κόμματός του με τη λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη, με την αποστολή πορτογαλικών στρατευμάτων στο Λίβανο, αλλά και με τη χρήση πορτογαλικού εδάφους για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΚΚ στους λαούς της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Ανατολικού Τιμόρ, της Δυτικής Σαχάρας, προς τον κυπριακό λαό, ενώ κάλεσε τους χιλιάδες συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να στείλουν ευχές ανάρρωσης στον Φιντέλ Κάστρο. Στη συνέχεια υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη του ΠΚΚ στην καμπάνια αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς κρατουμένους, η οποία θα διαρκέσει από 12/9 έως 6/10.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Τζ. Ντε Σόουζα στις προσπάθειες του ΠΚΚ για μια επιτυχημένη συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Λισαβόνα, των κομμάτων που - όπως τόνισε - «επιμένουν στην επαναστατική πορεία και στη σοσιαλιστική προοπτική».

Τέλος, στάθηκε στις περιοδείες που θα πραγματοποιήσει το ΠΚΚ στα σχολεία για «Δωρεάν Βιβλία και Εκπαίδευση» και στην καμπάνια που έχουν ήδη ξεκινήσει οι ευρωβουλευτές του κόμματος σε πολλές περιοχές της Πορτογαλίας με αφορμή τα 20χρονα της Πορτογαλίας στην ΕΕ. Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση στους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην πορεία στη Λισαβόνα που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτώβρη και στις συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλυπητήρια στο Πορτογαλικό ΚΚ για την απώλεια του Μ. Ουρμπάνο(30/5/2017)
Στο Φεστιβάλ της «Αβάντε»(4/9/2010)
Μια μεγάλη λαϊκή γιορτή(16/9/2007)
Δυναμώνουν οι δεσμοί των δύο κομμάτων(14/5/2005)
Το φεστιβάλ της «Αβάντε»(12/9/2004)
Επίκαιρες οι αναλύσεις του Μαρξ(11/10/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org