Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο «στόμα» του «λύκου» οι αρχαιότητες

Μπορεί το πολύπαθο Αφγανιστάν να «μετρά» κάθε μέρα νεκρούς από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και να αποτελεί, ταυτόχρονα, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον πλανήτη, ωστόσο, η ΟΥΝΕΣΚΟ «εκτιμά» ότι τα εκθέματα του Μουσείου του μπορούν να επιστρέψουν από την Ελβετία, όπου «προστατεύονται», πίσω στην Καμπούλ!

Πρόκειται για το γνωστό και ως «εξόριστο Μουσείο» του Αφγανιστάν, το οποίο στεγάζεται στο Μπούμπεντορφ της βόρειας Ελβετίας (κοντά στη Βασιλεία) από το 1998, που άρχισαν να βγαίνουν στο εξωτερικό οι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, για να μην καταστραφούν στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Ταλιμπάν και της «Βόρειας Συμμαχίας». Η διαδικασία της «φυγάδευσης» διήρκεσε έως το 2001. Αν και είναι συνήθης τακτική να «φυγαδεύονται» αρχαιολογικοί θησαυροί από πεδία πολέμου (σ.σ. κάτι που έγινε στο Ιράκ... διά της λεηλασίας), ωστόσο ουδείς γνωρίζει τη λεηλασία που έχει υποστεί η κληρονομιά του Αφγανιστάν.

Κι, όμως, το Μουσείο στην Ελβετία θα κλείσει τις πύλες του τον Οκτώβρη, γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, τα εκθέματά του μπορούν εκ νέου να φυλάσσονται από τις αρχές στην Καμπούλ, κρίνοντας «ότι πληρούνται οι όροι επαναπατρισμού των έργων τέχνης»! Τα έργα, που εκτίθενται στο Μπούμπεντορφ, θα έχουν επιστραφεί στη χώρα έως την άνοιξη του 2007.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ