Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανάπτυξη του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα την προσπάθεια που ξεκίνησε από τα προηγούμενα κυριακάτικα φύλλα απ' αυτή τη στήλη, να παρουσιάσει πλευρές από την ιστορία και δράση του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά. Μια ιστορία όχι και τόσο πολύ γνωστή στο πλατύ κοινό, που εμείς την παίρνουμε όπως είναι καταγραμμένη στην «Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ» (Εκδόσεις «Ριζοσπάστης - Σύγχρονη Εποχή».Οι υπότιτλοι στο σημερινό κείμενο είναι δικοί μας.

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ η ιστορία του έχει αποσιωπηθεί και κατασυκοφαντηθεί σε τέτοιο βαθμό που πολλές πτυχές της παραμένουν άγνωστες. Και όμως, είναι η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Κάθε ελάχιστη ιστορική στιγμή φωτίζει πλευρές που εμπνέουν και συσσωρεύουν πολύτιμη πλούσια πείρα. Πρόκειται για την ένοπλη μαζική λαϊκή πάλη ενάντια στην ένοπλη θεσμική κρατική βία. Ταυτόχρονα, πρόκειται για αγώνα αντιιμπεριαλιστικό - διεθνιστικό, αφού η πάλη του ΔΣΕ συνέβαλε στον αγώνα των λαών την περίοδο που ξεκινούσε ο λεγόμενος ψυχρός πόλεμος.

Η μελέτη της ιστορίας του επιβάλλεται για κάθε αγωνιστή. Για κάθε άνθρωπο που ασφυκτιά και δεν μπορεί να συμβιβαστεί στο άδικο εγκληματικό σύστημα της εκμετάλλευσης. Φυσικά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, όμως συσσωρεύεται ανεκτίμητη γνώση και πείρα. Είναι αυτή η γνώση και η πείρα που φοβάται η αστική τάξη και γι' αυτό ακριβώς το λόγο έχει εξαντλήσει κάθε προπαγανδιστικό της μέσο όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα. Είναι η γνώση και η πείρα που καλλιεργεί ανυπότακτες συνειδήσεις. Για παράδειγμα, καθόλου δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του και σήμερα το ερώτημα: Υποταγή ή αντίσταση, συναίνεση ή ρήξη, καπιταλισμός ή σοσιαλισμός; Οι γυναίκες και οι άντρες του ΔΣΕ έδωσαν τη δική τους απάντηση...


Ο αγώνας του ΔΣΕ δεν έχει ακόμα δικαιωθεί, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματά του παραμένουν ολοζώντανα και συνεχίζουν να παρακινούν σε αγώνες την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ανάπτυξη του ΔΣΕ στα ελληνικά νησιά(3/9/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org