Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ

Ο Δρ Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ, πρώην χριστιανοδημοκράτης υπουργός επί κυβερνήσεων Κολ, που παραιτήθηκε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, δεν είναι ούτε τυπικός, ούτε διπλωμάτης καριέρας. Ο διορισμός του στη θέση του Υπατου Απεσταλμένου ΟΗΕ και ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις αρχές του χρόνου, έγινε αξιοποιώντας το δήθεν προφίλ του φίλου των Βαλκανίων... σ' όλες τις εθνότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, ωστόσο, τα βρίσκει σκούρα αφού δεν καταφέρνει να προχωρήσει όπως ακριβώς θέλουν τα σχέδιά τους τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΕΕ και όχι μόνο. Ετσι, την περασμένη Πέμπτη, «επέπληξε» τα κόμματα εξουσίας Μουσουλμάνων και Σερβοβόσνιων γιατί δεν ψήφισαν ούτε ένα από τα νομοσχέδια που ήθελε η Δύση: ούτε εκείνα για τη σύσταση μίας κραταιάς ενιαίας κυβέρνησης με έναν πρόεδρο και πρωθυπουργό για όλη την επικράτεια της χώρας, ούτε τα άλλα για τη συγκρότηση ενιαίας αστυνομικής δύναμης, ούτε καν το νομοσχέδιο για «ενιαία» ανώτατη εκπαίδευση.

Και έτσι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο «άνευ μεταρρυθμίσεων» που θα επιτάχυναν τη διαδικασία για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στον Σίλινγκ απομένει - λόγω των δυσχερειών στο πέρασμα των «μεταρρυθμίσεων» κομμένων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών - ο ρόλος του απλού παρατηρητή της θερμής προεκλογικής εκστρατείας Βόσνιων Μουσουλμάνων, Κροατών και Σερβοβόσνιων για τις κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 1ης Οκτώβρη. Εκλογές που θα είναι κρίσιμες για το μέλλον ενός κρατιδίου που προέκυψε από το σμπαράλιασμα της Γιουγκοσλαβίας.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ