Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Σε θολά νερά η φρεγάτα

Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη η ελληνική φρεγάτα στο Λίβανο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό

Ετοιμη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση για την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη» του ΟΗΕ στο Λίβανο. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η ελληνική φρεγάτα θα έχει ενταχθεί επιχειρησιακά στη δύναμη που βρίσκεται στο Λίβανο.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το θέμα του ρόλου των ελληνικών πλοίων αλλά και των άλλων ναυτικών δυνάμεων που, υπό τη σημαία του ΟΗΕ, θα αναλάβουν αποστολή στο Λίβανο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί στην έδρα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για τους κανόνες εμπλοκής των συγκεκριμένων ναυτικών δυνάμεων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέροντας ότι «αναμένεται η εκτίμηση όλων των πτυχών, των επιχειρησιακών, ειδικότερων πτυχών της αποστολής».

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ζήτημα του ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου που συνεχίζεται από το Ισραήλ και στο εάν οι νηοψίες, που στοχεύουν στο μη ανεφοδιασμό της «Χεζμπολάχ», θα είναι υποχρεωτικές ή μετά από τη συναίνεση του πλοιάρχου του ελεγχόμενου πλοίου. Από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, γίνεται προσπάθεια η ναυτική δύναμη του ΟΗΕ ουσιαστικά να παίξει συμπληρωματικό ρόλο ή έστω να διαδεχτεί το Ισραήλ στον αποκλεισμό του Λιβάνου και σε κάθε περίπτωση οι νηοψίες να είναι υποχρεωτικές, κατά τα πρότυπα των νηοψιών που γίνονται στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Σε περίπτωση άρνησης δε, στους κανόνες εμπλοκής να προβλέπεται η χρήση των όπλων.

Στο μεταξύ από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεύρυνση της συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη δύναμη κατοχής του Λιβάνου υπό τη σημαία του ΟΗΕ. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ΓΕΕΘΑ για δηλώσεις συμμετοχής αξιωματικών βαθμού αντισυνταγματάρχη και ταγματάρχη και από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) στο επιτελείο του ΟΗΕ που θα κατευθύνει την «ειρηνευτική δύναμη» στο Λίβανο. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν 5-15 αξιωματικοί. Ανάλογες διαδικασίες στρατολόγησης «εθελοντών», σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται και για τη συγκρότηση άλλων δυνάμεων (Μηχανικό, Υγειονομικό) που θα είναι διαθέσιμες για το Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ