Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προειδοποίηση ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ειρηνευτική διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Θαπατέρο παραμένουν στάσιμες, τονίζει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, πέντε μήνες αφότου κήρυξε εκεχειρία και προειδοποιεί ότι «θα απαντήσει», εάν συνεχιστεί η πολιτική των επιθέσεων.

Σπάζοντας τη σιωπή της η ΕΤΑ στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε χτες στη βασική εφημερίδα Garra, αναφέρει συγκεκριμένα πως η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε «στασιμότητα», κατηγορώντας ευθέως την ισπανική κυβέρνηση ότι καταδιώκει τους Βάσκους πολιτικούς, σαφής αναφορά στις συνεχείς αστυνομικές και δικαστικές διώξεις - το τελευταίο χρονικό διάστημα - του Αρνάλντο Οτέγκι ηγέτη του «Ερι Μπατασούνα», κόμματος που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ.

«Εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν εναντίον της Εουσκάλ Ερία, η ΕΤΑ θα απαντήσει», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση της βασκικής οργάνωσης. Στη γλώσσα των Βάσκων «Εουσκάλ Ερία» σημαίνει «Χώρα των Βάσκων».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχε δηλώσει τον Ιούνη ότι θα αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την ΕΤΑ, η οποία είχε κηρύξει εκεχειρία από το Μάρτη. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για τη νομιμοποίηση εκ νέου του βασκικού κόμματος Μπατασούνα - βήμα που θεωρείται βασικό ώστε να εδραιωθούν οι βάσεις για μια πιθανή ειρηνευτική διαδικασία. Μέχρι στιγμής, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για την ανακοίνωση της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ