Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ένας εξαίρετος επιστήμονας και αγωνιστής

«Εφυγε» στις 7 Αυγούστου 2006 ο εξαίρετος γιατρός (Νευρολόγος - Ψυχίατρος), ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ σε ηλικία 84 ετών.

Γεννημένος στην Ανω Μουσουνίτσα, αδελφός του στελέχους του ΚΚΕ Παναγιώτη Υφαντή, Πολιτικού Επιτρόπου της Μεραρχίας Διαμαντή του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο και, ύστερα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Απόφοιτος του 8ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβρη του 1940. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής οργανώνεται στην ΟΚΝΕ. Στις 28 Οκτώβρη 1941 συμμετέχει στην κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη, με δυναμική αντίδραση Ιταλών Καραμπινιέρων. Λίγες μέρες αργότερα, συμμετέχει στην κατάληψη από φοιτητές του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής, στην Οδό Ακαδημίας και Σίνα - Μασσαλίας.

Οι φοιτητές διακόπτουν τα μαθήματα, ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο και άλλα πατριωτικά τραγούδια. Η κατάληψη κρατά ως το δειλινό, οπότε εμφανίζεται δύναμη Γερμανοϊταλών και αστυνομικών και χαφιέδων με τον Αγγελο Εβερτ. Συλλαμβάνονται 18 «πρωταίτιοι» και μεταξύ των πρώτων και ο Δημήτρης Υφαντής που μαζί με άλλους παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Συγκλήτου με πρόταση οριστικής αποβολής από το Πανεπιστήμιο, που αποσοβήθηκε με παρέμβαση Συγκλητικών. Η κατάληψη του κτιρίου Παλαμά, είναι από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Υφαντής συνεχίζει την αντιστασιακή δράση του στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Το 1948 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και φυλακίζεται για 5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ.

Μετά την αποφυλάκισή του παίρνει το πτυχίο Ιατρικής. Νευρολόγος - Ψυχίατρος, για χρόνια είναι στέλεχος της Ενιαίας Πανεπιστημονικής Κίνησης στο Αιγηνίτειο νοσοκομείο. Συγγράφει επιστημονικές εργασίες και παίρνει και δίπλωμα διδάκτορος Ιατρικής. Ιδρύει με τον Αγαμέμνονα Νασιάκο την Κλινική «Ειρήνη», που σύντομα θα αποκτήσει ξεχωριστό κύρος. Καταξιώνεται ανάμεσα στους πρώτους Νευρο-Ψυχίατρους των Αθηνών και, μετά τη μεταπολίτευση, εκλέγεται πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πάντοτε κοντά στο λαό και την εργατική τάξη, το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας του ΚΚΕ, παραμένοντας πιστός οπαδός του και αγωνιστής σε όλη του τη ζωή. Προσφέρει γενναιόδωρα σε αρρώστους και κατατρεγμένους αγωνιστές.

Με την εκλεκτή σύντροφο της ζωής του Γιώτα Μίχου, μέλους οικογένειας αγωνιστών, απόκτησαν ένα γιο, τον Κώστα, τον εκλεκτό ψυχίατρο και ποιητή.

Εμεινε για πάντα στο χωριό του που αγαπούσε με πάθος και τον αγαπούσαν, όπου, στις 9 Αυγούστου, οι συγχωριανοί και πλήθος κόσμου τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία. Τον αποχαιρέτησαν ο Γραμματέας ΝΣ Φωκίδας σ. Ιωσηφίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο παλαιός συμφοιτητής και φίλος του Γιατρός, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Κωνσταντινίδης και ο, επίσης, αγαπητός φίλος του, π. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αλέκος Πουλοβασίλης.

Σύντροφέ μας, αγαπημένε Δημήτρη Υφαντή θα σε θυμόμαστε πάντα.

Θάνος Κωνσταντινίδης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ