Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασπίδα η διεθνής αλληλεγγύη

Οι ΗΠΑ, όπως πια έχει καταδειχτεί, απεργάζονται συνεχώς σχέδια ανατροπής αλλά ο κουβανικός λαός είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Εντούτοις, το μεγαλύτερο όπλο και ασπίδα προστασίας της Κούβας δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη. Οπως και στο παρελθόν. Ετσι και τώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή της.

Ετσι η επιστολή των 400 διανοουμένων, επιστημόνων και καλλιτεχνών, που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας εξαπλώνεται σαν φωτιά. Περισσότερες από 7.000 προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει την επιστολή, η οποία έχει ως εξής.

«Σε συνέχεια του μηνύματος του Φιντέλ Κάστρο για την κατάσταση της υγείας του και την προσωρινή ανάθεση των ευθυνών του, υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ έχουν διατυπώσει ολοένα και πιο σαφείς διακηρύξεις αναφορικά με το άμεσο μέλλον της Κούβας. Ο υπουργός Εμπορίου Κάρλος Γκουτιέρες είπε πως "ήρθε η στιγμή για μία αληθινή μετάβαση σε μία πραγματική δημοκρατία" και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου είπε πως η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη και πρόθυμη να παράσχει ανθρωπιστική, οικονομική και άλλη βοήθεια στο λαό της Κούβας", όπως επαναλήφθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Μπους.


Ηδη η "Επιτροπή Αρωγής για μια Ελεύθερη Κούβα", της οποίας προεδρεύει η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, υπογράμμισε σε μια έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνη ότι "επείγει να εργαστούμε σήμερα ώστε να εξασφαλιστεί ότι η στρατηγική της μεταβίβασης της εξουσίας από τον Κάστρο θα αποτύχει" και ο Πρόεδρος Μπους σημείωσε πως αυτό το ντοκουμέντο "δείχνει ότι δουλεύουμε δραστήρια για αλλαγή στην Κούβα, δεν περιμένουμε απλά την αλλαγή". Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει τονίσει εμφαντικά πως το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που θα παραμείνουν μυστικά για "λόγους εθνικής ασφαλείας" και για να διασφαλιστεί η "αποτελεσματική του εφαρμογή".

Δεν είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί το χαρακτήρα των μέτρων αυτών και της ειδικής προσοχής, εάν κανείς αναλογιστεί το μέγεθος της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τα όσα έχουν λάβει χώρα στο Ιράκ.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την αυξανόμενη απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία και κυριαρχία ενός κράτους, στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Λατινική Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι παρακάτω υπογράφοντες απαιτούμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την κυριαρχία της Κούβας. Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα επίθεση με κάθε κόστος».

Ανάμεσα στα ονόματα των αρχικών 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών από 50 χώρες ξεχώριζαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ, αλλά και των Μπερνάντ Κασέν, Ιγνάσιο Ραμονέ διευθυντή και αρχισυντάκτη της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ», των καθηγητών Πανεπιστημίου, Τζέιμς Πέτρας, Νόαμ Τσόμσκι, Σαμίρ Αμίν, των λογοτεχνών Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Χουάν Γκέλμαν, Ερνέστο Καρδενάλ, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, αλλά και του Ισπανού θεατράνθρωπου Αλφόνσο Σάστρε, του Μανού Τσάο, του Τσίκο Μπαρκέ, του Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, του Φρέι Μπέτο, του Ντάνι Γκλόβερ, του Χάρι Μπελαφόντε, της Μαρία Ρόχο, της Λετίσια Σπίλερ, του θρύλου της αρχιτεκτονικής Οσκαρ Νιεμέγιερ, κ.ά..

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι 400 έχουν ξεπεράσει τους 7.000 και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκει κανείς τον Χιλιανό σκηνοθέτη Μιγκέλ Λιττίν, από τον οποίο ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες εμπνεύστηκε και δημιούργησε το βιβλίο «οι περιπέτειες του Μιγκέλ Λιττίν», του Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, του Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα πρωταγωνιστών της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» για τον Τσε Γκεβάρα, η κάτοχος του «Πούλιτζερ» Αλίσια Γουόκερ, ο Τομ Μορέλο μέλος του ροκ γκρουπ «Audioslave» - που σημειωτέον έσπασε το εμπάργκο και ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Αβάνα - ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία «Τράφικ» Αμερικανός ηθοποιός Μπενίσιο ντε Τόρο. Των Αμερικανών πολιτικών ακτιβιστών και διανοούμενων, Μάικλ Παρέντι και Αμίρι Μπαράκα κ.ά.

Αλληλεγγύη και από την Ελλάδα

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των 400 διανοουμένων - καλλιτεχνών, η ανταπόκριση και των Ελλήνων ήταν άμεση και αποφασιστική. Ηδη την επιστολή, έχουν υπογράψει οι καθηγητές: Ηλίας Νικολόπουλος συνταγματολόγος, Κατρούγκαλος Γιώργος επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ο Κώστας Αλυσσανδράκης καθηγητής Πανεπιστημίου. Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γιώργος Μαυρίκος Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Νίκος Σερετάκης και Ευδοκία Μακαντάνη και δεκάδες άλλοι.

Επίσης, σήμερα στον «Ρ» μιλούν και στέκονται αλληλέγγυοι με τον κουβανέζικο λαό, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, της δημόσιας κοινωνικής ζωής, καταδικάζοντας τα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 16.000 οι υπογραφές υπέρ της Κούβας(2006-08-29 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης(2006-08-22 00:00:00.0)
«Η χώρα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά πολύ καλά»(2006-08-20 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ σχέδια απεργάζονται(2006-08-11 00:00:00.0)
«Να σταματήσουμε τη νέα τακτική εναντίον της Κούβας»(2005-03-29 00:00:00.0)
«Ας σταματήσουμε το νέο ελιγμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα»(2005-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ