Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑ
Στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της πατρίδας

Γ΄ Μέρος

Στη δεκαετία του 1930, όταν με την πλήρη εδραίωση στη Γερμανία της εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών, με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ, άρχισε να διαφαίνεται ο κίνδυνος ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ΚΚΕ, διακήρυττε ότι το Κόμμα, «... μπροστά στον άμεσο κίνδυνο φασιστικής ιταλικής επιδρομής είτε άλλης μεγαλοϊμπεριαλιστικής (λ.χ. από την πλευρά της χιτλερικής Γερμανίας) απειλής κατά της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, θέτει σαν υπέρτατο καθήκον του την υπεράσπιση της εθνικής ελευθερίας και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να καταχτήσει αυτό την ηγεμονία της πάλης, εφόσον η ιστορία και η πράξη όλων των αστοτσιφλικάδικων κομμάτων είναι ιστορία και πράξη ξεπουλήματος της χώρας και του λαού στους ξένους ιμπεριαλιστές...» ( «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», τ.Δ' 1934-1940, σελ.249-250 ).

Στις 28 Οκτώβρη 1940, μόλις έγινε γνωστό ότι η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο, μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν από πλήθη λαού, που σχημάτιζαν παντού ογκώδεις διαδηλώσεις. Χιλιάδες έφεδροι κατευθύνονταν μαζικά στα κέντρα επιστράτευσης. Ολόκληρη η χώρα δονούνταν κυριολεκτικά από ισχυρό πατριωτικό παλμό. Ηταν η αρχή του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης, που έμελλε να κρατήσει πάνω από 4 χρόνια και να αποτελέσει μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του.

Το ΚΚΕ στηριγμένο στην από πριν επεξεργασμένη ορθή αντιφασιστική και αντιπολεμική γραμμή του, και έχοντας πάντα υπέρτατο γνώμονα στη δράση του το εθνικό συμφέρον, κάλεσε τα μέλη του και το λαό να υπερασπίσουν με όλες τις δυνάμεις τους την ανεξαρτησία της πατρίδας.

«Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι», έγραφε στις 31 Οκτώβρη 1940 ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, στο ανοιχτό γράμμα του προς τον ελληνικό λαό και συνέχιζε: «Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα...» ( «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», τ.Ε΄ 1940-1945, σελ.9-10 ).

Ο τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδης, με το ανοιχτό του γράμμα δεν καλούσε απλώς τον ελληνικό λαό σε έναν πανεθνικό αγώνα για την απόκρουση της φασιστικής επίθεσης, αλλά χάραζε και την προοπτική ότι «Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό...» ( «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», τ.Ε΄ 1940-1945, σελ.10 ).

Οπατριωτικός αντιφασιστικός πόλεμος στο αλβανικό μέτωπο και στην Κρήτη, που κράτησε 7 ολόκληρους μήνες, σφυρηλάτησε το αδούλωτο πνεύμα και ατσάλωσε το μαχητικό φρόνημα του ελληνικού λαού. Διευκόλυνε τις επιχειρήσεις των αγγλικών στρατευμάτων στη Βόρεια Αφρική και ταυτόχρονα επιβράδυνε τα σχέδια επιδρομής του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας, όταν έληξε η μάχη της Κρήτης και οι χιτλερικές ορδές επιτέθηκαν κατά της ΕΣΣΔ, εξαίροντας τη συμβολή του ελληνικού λαού στον αγώνα κατά του φασισμού, τόνιζε:

«Ελληνες! Τώρα η πατρίδα μας γνωρίζει τα ίδια δεινά του πολέμου που γνωρίσατε σεις. Ο εχθρός είναι ο ίδιος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί επίσης ίδιες. Στον ιερό αγώνα που διεξάγουμε, αγώνα όλων των ελεύθερων λαών εναντίον του φασισμού, το παράδειγμά σας δυναμώνει την ψυχή μας, τονώνει τη θέλησή μας και θερμαίνει τις καρδιές μας. Ο ηρωισμός σας, η αυτοθυσία σας, η ανδρεία σας ξέρουμε ότι δεν εξαντλήθηκαν. Σύντομα τα λόγια του υπέροχου δημοτικού σας τραγουδιού: "Κάθε κορφή και φλάμπουρο, κάθε κλαρί και κλέφτης" θα γίνουν σκληρή πραγματικότητα για τους τυράννους Γερμανοϊταλούς φασίστες κατακτητές. Και τότε θα νιώσουν καλά ότι δε σκλάβωσαν τον ελληνικό λαό, το λαό νικητή, το λαό ήρωα, που έδειξε σ' όλους τους λαούς ποιο είναι το καθήκον των ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στη βία» ( «Στ' άρματα! Στ' άρματα! Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» 1940-1945, σελ.50 ).

Η «νέα τάξη» πραγμάτων, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές, έθεσε σε υπέρτατη δοκιμασία όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Η μεγαλοαστική τάξη, εξυπηρετώντας τα δικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των ξένων μονοπωλίων, παρέμεινε, και την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας του ελληνικού λαού, πιστή στον εαυτό της. Ενα τμήμα της πέρασε στην ανοιχτή συνεργασία με τις γερμανικές αρχές. Ηταν οι μέτοχοι, κυρίως, των εταιριών και επιχειρήσεων που συνδέονταν άμεσα με το γερμανικό κεφάλαιο, οι μεγάλοι εισαγωγείς του ελληνογερμανικού κλήριγκ, οι μαυραγορίτες που, μαζί με τους φασίστες κατακτητές, άρχισαν να εμπορεύονται και να μετατρέπουν σε τεράστιες περιουσίες τη δυστυχία και το αίμα του λαού.

Το τμήμα αυτό της μεγαλοαστικής τάξης έδωσε στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό τους περιβόητους κουίσλινγκς (Γ. Τσολάκογλου, Κ. Λογοθετόπουλο, Ι. Ράλλη), τους συνεργάτες των κατακτητών.

Ενα άλλο τμήμα της τήρησε καιροσκοπική αναμονή, παρακολουθώντας την εξέλιξη των γεγονότων, για να καθορίσει ανάλογα με την κατάσταση τη στάση του. Το τμήμα αυτό συνεργάστηκε στην πορεία με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό για να χτυπήσει τις δυνάμεις της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Την κρυφή ή ανοιχτή συνεργασία με τους φασίστες κατακτητές ακολούθησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρη σχεδόν η μεγαλοαστική τάξη όταν αναπτύχθηκε η εθνικοαπελευθερωτική πάλη.

Δεν αποτέλεσαν εξαίρεση ακόμη και εταιρίες και επιχειρήσεις, που το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τους ανήκαν στο αγγλικό, το γαλλικό ή το αμερικανικό κεφάλαιο.

Στις συνθήκες που η οικονομική ολιγαρχία και τα λεγόμενα «ιστορικά» κόμματά της ξεπουλούσαν τα εθνικά συμφέροντα ή απείχαν έκδηλα από τον αγώνα, το ΚΚΕ, πρωτοστάτησε στην οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με την ίδρυση στις 27 Σεπτέμβρη 1941 του ΕΑΜ.

Αξίζει να σημειώσουμε, όμως, ότι δυόμισι μήνες πριν, στις 16 του Ιούλη 1941 δημιουργήθηκε το Εργατικό Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο. Το γεγονός ότι προηγήθηκε η ίδρυση του Εργατικού ΕΑΜ υποδηλώνει τον πρωτοποριακό ρόλο που έμελλε να παίξει και έπαιξε η εργατική τάξη στην τετραετία 1941-1945.

Δεν μπορεί να συλλάβει κανείς, σ' όλο το βάθος το ρόλο του ΕΑΜ, αν δεν κατανοήσει τον βαθιά πατριωτικό, αντιφασιστικό ρόλο που έπαιξε η εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ, ο εμπνευστής, ο οργανωτής - καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και του κόμματός της φάνηκε και το Δεκέμβρη του 1944 για την απόκρουση της ένοπλης επέμβασης του αγγλικού ιμπεριαλισμού και σε συνέχεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ στρεφόταν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και ενάντια σε ένα καθεστώς αντιδραστικό, αντιλαϊκό που επιβλήθηκε παρά τη λαϊκή θέληση. Ηταν και παραμένει αγώνας δίκαιος, πατριωτικός, αντιφασιστικός, αντιιμπεριαλιστικός για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

«Ο πατριωτισμός ενός κόμματος ή και ατόμων ακόμα», θα πει στην απολογία του ο ήρωας Ν. Μπελογιάννης, «κρίνεται όταν κινδυνεύει η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η ακεραιότητα της πατρίδας μας. Εκεί βρίσκεται η λυδία λίθος, αυτό είναι το κριτήριο για τον πατριωτισμό ενός κόμματος... Αγαπάμε την Ελλάδα με την καρδιά μας και με το αίμα μας» ( «Νίκος Μπελογιάννης. Εθνικός ήρωας της Ελλάδας», Εκδοση «Νέα Ελλάδα», 1952, σελ.41 ).

Και σε άλλο σημείο της απολογίας του θα πει: «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας...». ( «Νίκος Μπελογιάννης. Εθνικός ήρωας της Ελλάδας», Εκδοση «Νέα Ελλάδα», 1952, σελ.51 ).

Οταν στις 12 του Οκτώβρη 1953 ο παπαγικός Συναγερμός υπέγραψε με τις ΗΠΑ την καινούρια πολεμική συμφωνία, με την οποία έβαζε ανεξέλεγκτα και απεριόριστα στην πολεμική διάθεση των Αμερικανών όλο το έδαφος της πατρίδας μας με όλο τον πληθυσμό της και όλα τα υλικά μέσα, το ΚΚΕ κατάγγελλε την περιβόητη αυτή συμφωνία, σαν «...ένα καινούριο έγκλημα εθνικής προδοσίας και ξεπουλήματος της πατρίδας μας...» ( «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», τ.Ζ΄ 1949-1955, σελ.359 ).

Και στην απόφαση της 4ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 1953) αναφέρεται: «...Οι Αμερικάνοι μας κάνουν το "φίλο" μα, μας "βοηθάν" όπως το σχοινί τον κρεμασμένο. Και με τη συμφωνία της 12ης του Οκτώβρη 1953 μας πέρασαν κιόλας τη θηλιά στο λαιμό, μας βάλαν στην μπούκα του κανονιού. Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση!.. Ο Παπάγος λέει ότι το ΝΑΤΟ και η προδοσία της 12/10 είναι για την ασφάλεια της Ελλάδας, ενώ δε δέχεται τις προτάσεις κατευνασμού και συνεννόησης των βαλκανικών γειτόνων μας... Με τη δημαγωγία, τη βία, την απάτη, τη διαφθορά, την προβοκάτσια και το χαφιεδισμό, ο Συναγερμός και η αμερικανοκρατία πάνε να επιβάλλουν στον τόπο αυτόν και στα μυαλά του κόσμου ότι για την Ελλάδα άλλος δρόμος απ' αυτόν που ακολουθούν αυτοί δεν υπάρχει. Σπέρνουν και καλλιεργούν την απογοήτευση, τον πεσιμισμό, τη δυσπιστία, τη μοιρολατρία. Πάνε να πείσουν τις μάζες ότι αυτή είναι η μοίρα μας και το γραφτό μας και δεν μπορούμε τίποτα να κάνουμε...» ( «Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα», τ.Ζ΄ 1949-1955, σελ.374-377 ).

Μήπως δεν ακούμε τα ίδια και σήμερα από την κυβέρνηση Σημίτη, τη ΝΔ, τους κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς εκπροσώπους της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας;

Μήπως όλοι αυτοί δεν ισχυρίζονται σήμερα, ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη των λαών είναι ξεπερασμένα; Οτι είμαστε αναγκασμένοι για το καλό της χώρας μας και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας πρέπει να συμμετέχουμε σε οικονομικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς, όπως στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ, διότι εάν δεν το κάνουμε, αν δε δεχτούμε μοιρολατρικά τη «Νέα τάξη πραγμάτων» θα απομονωθούμε;

Την επομένη Κυριακή το τελευταίο μέρος


Του
Χρήστου ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗ
Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης είναι ιστορικός, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ