Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Να οργανωθεί ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων

Πρόγραμμα δράσης με περιοδείες και πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του τραπεζικού κεφαλαίου αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη συνδικαλιστών

Την ανάγκη ανάπτυξης πολύμορφων αγωνιστικών δραστηριοτήτων για να βαθύνουν οι ρίζες του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς με στόχο την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το τραπεζικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η πραγματοποίηση περιοδειών και η πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στον κλάδο. Το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, την Κλαδική Σύμβαση και το Ασφαλιστικό, που προμηνύουν χειρότερες μέρες για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να ολοκληρώσει το έργο που άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ξεπουλήσει την Εμπορική στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ, εντάσσεται στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες. Το γεγονός αυτό αποκρύπτουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΝ. Ανάλογο προσανατολισμό έχουν και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αρνήθηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα στο σύνολο του κλάδου. Οι εργαζόμενοι της Εμπορικής, τονίστηκε, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο των δυνάμεων που υπηρετούν τις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου. Ανάλογες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και για τις εξελίξεις σχετικά με την Κλαδική Σύμβαση, καθώς επέτρεψαν στους τραπεζίτες να θέσουν στις διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν στα τέλη του Αυγούστου, το ζήτημα της ανατροπής του ωραρίου εργασίας. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι η προχτεσινή έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, που υλοποιεί τον αντιασφαλιστικό νόμο 3371 της ΝΔ, δείχνει το μέγεθος των ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε η ΟΤΟΕ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους σε «νομικίστικες» αντιδράσεις.

Για το θέμα των ευέλικτων μορφών εργασίας - με αφορμή την επικείμενη συγχώνευση της Εθνοκάρτας στην Εθνική που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι 180 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι της Εθνοκάρτας να βρεθούν στο δρόμο - σημειώθηκε ότι αυτές οι μορφές εργασίας επεκτείνονται όλο και πιο πολύ καθώς προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα στους τραπεζίτες. Οι ταξικές δυνάμεις για τους «ενοικιαζόμενους» της Εθνοκάρτας απαιτούν την άμεση πρόσληψή τους από την Εθνική χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, όπου οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα αφεντικά του, ώστε αυτά να βάλουν στο χέρι τα μεγάλα αποθεματικά του ταμείου, απαίτησαν από την ΟΤΟΕ να αναλάβει την ευθύνη να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την εκλογή ΔΣ του ταμείου με απλή αναλογική, ώστε να σταματήσει αυτό το αίσχος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ